Acasă » Electricitate » A. Gospodinov: Marea Neagră are chiar și acum potențial pentru eolianul offshore

A. Gospodinov: Marea Neagră are chiar și acum potențial pentru eolianul offshore

2 mai 2023
Electricitate
energynomics

România și Bulgaria au condiții eoliene offshore similare cu cele din Japonia și Coreea de Sud, iar tehnologia concepută pentru acele piețe va fi implementată în această regiune când vor începe proiectele eoliene offshore la scară largă. Un element critic pentru dezvoltarea acestui sector în regiune este dat de „batimetria foarte complicată” a Mării Negre.

„Ceea ce este relevant pentru Marea Neagră este avansul tehnologic, în special în ceea ce privește fundațiile plutitoare. De ce este important? Pentru că Marea Neagră are batimetrie foarte complicată. Apa devine foarte adâncă, destul de repede. Fundațiile plutitoare vor schimba destul de mult dinamica în acest sector. Dacă te uiți acum la Asia de Est, în Japonia și Coreea de Sud, de exemplu, două piețe foarte active în eolianul offshore, vitezele vântului sunt foarte asemănătoare cu cele pe care le ai aici în România și Bulgaria. De aceea, credem că tehnologia concepută pentru acele piețe va fi în cele din urmă folosită și în această regiune”, a spus Alex Gospodinov, CEO al hooracán energy, la conferința „Abordare regională Sofia”, organizată de Energynomics.

Când industria europeană a turbinelor eoliene s-a mutat pe piețe precum India sau Asia de Est, unde vitezele vântului sunt mult mai mici, producătorii au proiectat și produs diferite tipuri de turbine eoliene, special adaptate pentru viteze mai mici ale vântului.

Prețul fundațiilor flotante este în prezent mare, dar până în 2030 costul va fi mai mic decât cel al fundațiilor fixe. Pe de altă parte, tehnologia turbinelor eoliene avansează și eficiența turbinelor eoliene este în creștere.

Gospodinov a adăugat că o eficiență foarte ridicată poate fi atinsă chiar și pe o piață unde viteza vântului este redusă, iar potențialii investitori în domeniul eolian offshore „au așteptări foarte mari în ceea ce privește rentabilitatea”. Cu toate acestea, rata de rentabilitate anticipată de investitori va scădea în România și Bulgaria și va fi similară cu cea din Cehia sau Polonia, pe măsură ce aceste două țări vecine vor fi percepute „mai puțin riscante decât în prezent”. Această percepție va contribui și la scăderea prețului energiei care va fi produsă de viitoarele turbine eoliene offshore, care până în 2030 va deveni competitiv cu prețul energiei generate de sursele regenerabile onshore.

Pe măsură ce se construiesc mai multe proiecte de energie regenerabilă onshore atât în ​​România, cât și în Bulgaria, terenul disponibil pentru aceste proiecte se reduce, astfel încât investitorii vor rămâne în cele din urmă fără locuri bune de utilizat. Spre deosebire de dificultatea accesului la terenuri potrivite pentru investiții eoliene onshore, proiectele offshore nu au nevoie de aprobarea proprietarilor de terenuri. Pe de altă parte, o altă problemă este că „guvernele se continuă să se schimbe” [mai ales în Bulgaria, n.e.].

hooracán energy a identificat până acum trei amplasamente potrivite pentru proiecte eoliene offshore în Bulgaria și unul în România. „În România este ceva mai complicat pentru că aproape întregul teritoriu al apelor teritoriale și zona economică exclusivă a țării sunt concesionate pentru petrol și gaze”, a spus Gospodinov.

Compania se concentrează pe România, Bulgaria și Moldova, unde încearcă să creeze portofolii scalabile de proiecte de energie eoliană onshore/offshore și de stocare a energiei în baterii. În Moldova, hooracán energy are în plan proiecte eoliene offshore însumând aproximativ 200 MW.

„Am convingerea că Marea Neagră are chiar și acum potențial pentru eolianul offshore. Dacă te uiți astăzi la eolianul offshore din Marea Neagră, desigur, nu este competitiv. Nu te-ai duce să finanțezi niciun proiect astăzi, pentru că LCOE, cel mai mic cost al energiei, va fi mai mare de 100 de euro pe MW. Dar ceea ce trebuie înțeles este că aceste proiecte sunt foarte diferite de sursele regenerabile onshore, iar durata de realizare a acestora este mult, mult mai mare. Când vorbim despre eolianul offshore, durează de obicei 8 până la 10 ani. Iar decizia finală de investiție va fi luată abia peste șase ani, dacă începi azi”, a conchis Gospodinov.

Conferința „Abordare regională Sofia” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor noștri: Eaton Electric, Finder, Kawasaki Gas Turbine Europe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *