Acasă » Petrol și Gaze » Prețul gazelor naturale în Europa scade în urma reducerii cererii

Prețul gazelor naturale în Europa scade în urma reducerii cererii

2 mai 2023
Consumatori
energynomics

Prețurile de referință la gaze naturale în Europa au scăzut marți, extinzând pierderile din ultimele patru săptămâni, deoarece cererea în regiune rămâne la un nivel redus, în pofida indiciilor care arată progrese în refacerea stocurilor înaintea viitoarei ierni, transmite Bloomberg.

În jurul orei 11:13 a.m., la hub-ul de gaze de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință pentru Europa, cotațiile futures la gaze cu livrare în luna următoare erau în scădere cu 1,6% până la 38,21 euro pentru un MWh, potrivit Agerpres.

Deşi zona euro a reuşit să evite în iarnă o recesiune provocată de prețul energiei, datele recente economice indică un ritm lent al redresării, precum şi deteriorarea încrederii în rândul companiilor.

Traderii urmăresc cu atenție indiciile privind majorarea cererii de gaze în industrie, după ce prețurile au scăzut cu aproximativ 50% de la începutul anului. Deşi Europa a cumpărat masiv gaze naturale lichefiate (GNL) după reducerea livrărilor de gaze ruseşti, numărul vapoarelor care transportă GNL şi au stat pe mare peste 20 de zile a ajuns la 34 în ultimele zile, arată datele Bloomberg.

Europa „a salvat într-un fel această iarnă” deoarece vremea a fost blândă iar cererea din China pentru GNL a fost slabă, din cauza restricțiilor. ”Dar va dura această situație?”, se întreabă Anton van Heesewijk, de la Jera Global Markets, care avertizează că va urma o perioadă de incertitudini.

Capacitățile de stocare a gazelor în Europa sunt acum pline în proporție de aproape 60%, mult peste din media din ultimii cinci ani. Gigantul energetic BP Plc a estimat marți că prețul gazelor în Europa şi prețul GNL în Asia va fi sprijinit de eforturile de refacere a stocurilor de gaze, şi de redresarea cererii din China.

Meteorologii avertizează că vremea se va răci considerabil săptămâna aceasta în nordul Europei, ceea ce ar putea majora cererea pentru încălzire şi ar putea duce la creşterea prețului energiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *