Acasă » Regenerabile » Eolian » Producătorii cer măsuri urgente pentru salvarea industriei regenerabile

Producătorii cer măsuri urgente pentru salvarea industriei regenerabile

21 decembrie 2015
Analize
energynomics

Producătorii de energie regenerabilă se află în stare de moarte clinică. Experienţa personală a celor mai mulţi dintre noi, cei care lucrăm în acest domeniu, confirmă în fiecare zi cifrele sintetice la nivel de industrie. Studii independente realizate recent arată că în condiţiile actuale este exclusă orice idee de profit pentru sectorul regenerabilelor. Există soluţii, iar acestea constau în corectarea elementelor schemei de suport pentru asigurarea unui echilibru rezonabil între producătorii de energie electrică din surse regenerabile și consumatorii finali.

Asociațiile ce reprezintă investitorii în energia regenerabilă din România – RWEA, PATRES, RPIA și ARmHE s-au întâlnit în luna octombrie cu reprezentanți ai Ministerului Energiei și ai ANRE. Am prezentat rezultatele a două studii independente realizate de către POYRY și una din cele patru mari companii de consultanță din România. Analizele arată cu claritate şi documentează cu cifre faptul că actualul mecanism de sprijin a devenit nesustenabil pentru investițiile existente, odată cu modificările legislative şi de reglementare introduse în 2014 şi 2015.

Două studii independente confirmă colapsul iminent

Cei mai mulți producători de energie din surse regenerabile înregistrează rezultate financiare negative şi nu există nicio perspectivă de îmbunătățire. În plus, după ce au investit aproximativ 8 miliarde de euro în producerea de energie regenerabilă, investitorii manifestă în prezent un nivel extrem de scăzut de încredere în mediul de afaceri românesc.

Concret, în prezent, doar aproximativ două treimi din certificatele verzi (CV) emise sunt tranzacționate, toate la prețul minim. Anul 2014 a însemnat pierderi financiare nete de 2,1 miliarde de lei în industria eoliană. Valoarea activelor s-a redus cu 1,5 miliarde de lei în urma scăderii dramatice a veniturilor în 2014, iar valoarea capitalului propriu s-a diminuat cu 30% într-un singur an.

Rata de rentabilitate a investiției unui parc eolian a atins în 2014 o valoare de sub 1% și este în continuă scădere. Aceeași situație se regăsește azi la toate tehnologiile de producție din sectorul regenerabil. Două parcuri eoliene au intrat în insolvență, iar situaţii similare vor apărea din ce in ce mai des si vor fi tot mai importante în anul ce vine. Aceasta va afecta masiv atât sectorul bancar, cât și restul economiei.

Rezultatele în cifre oglindesc situația dezastruoasă în care se găsesc producătorii de energie regenerabilă. S-a demonstrat din nou că noua metodologie de calculare a cotei E-SRE este opacă, complexă, imprevizibilă și utilizează o formulă tip “circular”, cu elemente discreționare, făcând imposibilă orice elaborare a unui scenariu de piață respectiv a oricărui plan de afaceri coerent.

Perspectivele pentru viitor sunt încă şi mai sumbre. Schema de sprijin care include exceptarea marilor consumatori de energie, dar şi potenţiale capacități suplimentare de producere a energiei electrice susţinute prin feed-in-tariff pentru micii producători, vine cu noi riscuri de înrăutățire a situaţiei.

Soluții urgente pentru supraviețuire

Am explicat în repetate rânduri autorităților situaţia în care ne aflăm. Totodată, am prezentat soluții viabile și sustenabile de menținere a producătorilor de energie din surse regenerabile în contextul actual al României, ca stat natural înzestrat cu toate resursele necesare asigurării unui mix energetic echilibrat, independent și stabil din punct de vedere al securității energetice. Astfel, am identificat elementele schemei de suport care necesită a fi corectate în vederea asigurării unui echilibru rezonabil între producătorii de energie electrică din surse regenerabilă și consumatorii finali.

Se impune restabilirea mecanismului de sprijin astfel încât să permită vânzarea tuturor certificatelor verzi la prețul minim actual, stabilit de lege, pentru a asigura sectorului regenerabilelor o remunerație stabilă și evitarea deteriorării în continuare a situației financiare, susțin unanim reprezentații celor patru Asociații din industrie. Există soluții, există pași ce pot fi făcuți fără să se declanșeze un impact major către consumatorul final.

––––––––––––-

Articolul integral poate fi citit în numărul din decembrie 2015 al energynomics.ro Magazine.

Dacă vrei să primești gratuit numărul următor (martie 2016), în format tipărit, scrie-ne la adresa [email protected], pentru a te include în lista de distribuție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *