Acasă » Electricitate » Ioan Roşca: Electrica are performanţe financiare, dar şi operaţionale, remarcabile

Ioan Roşca: Electrica are performanţe financiare, dar şi operaţionale, remarcabile

21 decembrie 2015
Electricitate
Gabriel Avăcăriței

Criticat de cel mai mare acţionar al companiei, managementul Electrica răspunde cu cifre: la un an de la listare, Electrica şi-a crescut profitul net cu 30%, veniturile din furnizare au crescut şi ele – contrar tendinţei din piaţă – iar investiţiile în modernizarea reţelelor au crescut în primul semestru din 2015 cu 20% faţă de nivelul din 2014. Investiţiile rămân prioritatea companiei şi pentru perioada următoare, inclusiv în contorizarea inteligentă, explică Ioan Roşca, director general Electrica SA. În acelaşi timp, compania desfăşoară planul de reformare stabilit înainte de listare, din care primele rezultate concrete sunt: un nou Cod de guvernanţă corporativă, un nou cod de etică, plus o platformă destinată avertizorilor de integritate.

Stimate domnule Ioan Roşca, vă propun să pornim de la ceea ce pare principala grijă a celor care urmăresc activitatea Electrica: volumul important de lichidităţi aflat la dispoziţia companiei. Despre ce sumă vorbim în prezent şi care credeţi că trebuie să fie destinaţiile principale, în viitorul apropiat?

Conform celor mai recente situaţii financiare individuale, la sfârşitul lunii iunie societatea dispunea de numerar, certificate de trezorerie şi obligaţiuni guvernamentale în valoare de 2.106 milioane de lei. Volumul de lichidităţi atras în urma IPO-ului este de 1.866 milioane de lei, excluzând sumele folosite pentru perioada de stabilizare.

În ceea ce priveşte partea a doua a întrebării, trebuie spus în primul rând că noi ne-am angajat, inclusiv prin prospectul de listare, să investim în reţelele de distribuţie pentru a îmbunătăţi performanţa operaţională şi asta facem: avem cel mai ambiţios plan de investiţii aprobat, dintre toţi operatorii de distribuţie din România. Vorbim, spre exemplu, despre retehnologizarea infrastructurii existente, despre dezvoltarea reţelei pentru racordarea de noi consumatori, despre investiţii în contorizarea inteligentă, dar şi despre consolidarea funcţiilor suport.

Sigur, avem şi o importantă disponibilitate investiţională, pe care dorim să o fructificăm cât mai bine pentru companie şi – evident – pentru acţionari. Aşa cum se ştie, Electrica a analizat mai multe oportunități pentru achiziţii, inclusiv la nivel regional, şi caută în continuare, în concordanţă cu activitatea sa de bază şi profilul său de risc. Cazurile Enel sau Fondul Proprietatea sunt de notorietate. Pe de-o parte înţelegem anumite aşteptări din piaţă legate de utilizarea capitalului investițional obținut de Electrica în urma listării, însă pe de altă parte, trebuie să o facem cu sens şi nu cu orice preţ.

Luaţi în considerare o majorare de capital la filiale, în condiţiile în care preluarea de către Electrica a participațiilor minoritare deținute de către Fondul Proprietatea nu se concretizează?

După cum se știe, Adunarea Generală a Acționarilor din data de 10 noiembrie a aprobat mandatarea Consiliului de Administraţie pentru a începe negocierile cu Fondul Proprietatea pentru achiziţionarea de către Electrica a întregii participaţii deţinute de FP la capitalul social al filialelor noastre. Acest proces ar trebui să se finalizeze până la sfârșitul lunii martie, iar aprobarea încheierii efective a contractului va fi decisă de Adunarea Generală a Acţionarilor.

Personal, consider această achiziție ca fiind absolut naturală, facilitând reorganizarea grupului. Trebuie spus însă că nu dorim să facem această achiziție în orice condiții. Prețul trebuie să reflecte realitățile din piață. După cum se știe, am mai purtat negocieri cu Fondul la începutul acestui an, dar atunci nu am ajuns la o înțelegere.

Una dintre principalele aşteptări în urma listării şi menţinerii în companie a banilor obţinuţi era ca Electrica să înceapă în forţă un proces de modernizare a infrastructurii, pentru creşterea calităţii serviciilor oferite. În ce stadiu sunt aceste investiţii faţă de programul asumat pentru 2015?

Electrica are în plină desfăşurare cel mai ambiţios plan aprobat de investiţii în reţea dintre toți operatorii de distribuţie, atât pentru anul în curs în care vorbim de peste 121 de milioane de euro, cât şi până la finalul perioadei de reglementare, pentru care avem aprobată o sumă de peste 715 milioane de euro. Am început în forţă, aşa cum spuneţi, acest proces de modernizare a reţelei, iar cifrele sunt o dovadă: în primele şase luni ale acestui an am crescut investiţiile în reţele cu peste 20% faţă de aceeași perioadă a anului trecut.

Concret, cu riscul de a fi prea tehnici, vă spun că se lucrează pentru trecerea la tensiunea de 20 kV a peste 3.000 km linii de medie tensiune și a unui număr de 2.400 posturi de transformare, la înlocuirea a peste 6.000 transformatoare de medie tensiune, la reabilitarea a aproximativ 4.000 km rețea de joasă tensiune, la realizarea a peste 800 km de rețea nouă de medie tensiune, la montarea a peste 4.000 de posturi de transformare mici, şi exemplele pot continua. În toate aceste proiecte, vorbim despre termene de finalizare până cel târziu în anul 2018!

Având în vedere etapele obligatorii în realizarea unui obiectiv de investiţii, noi estimăm că se vor realiza planurile de punere în funcţiune asumate şi aprobate de ANRE pentru stabilirea tarifelor de distribuţie, care sunt în valoare de 564 de milioane de lei, majoritatea lucrărilor având termene de finalizare în trimestrul IV al acestui an. Este important de spus că toate investiţiile prevăzute în planurile pentru anul 2015 sunt demarate.

În ce fel este afectată activitatea Electrica de decizia ANRE de a reduce rata reglementată a rentabilității de la 8,52% la 7,7%?

Un calcul realizat la nivelul companiilor membre ACUE a relevat, în momentul respectiv, faptul că această modificare va determina o reducere cu aproximativ 12% a rentabilităţii financiare a companiilor din domeniu. Consecinţa firească ar fi frânarea investiţiilor, ceea ce afectează automat calitatea serviciilor oferite.

Nu este corect să schimbi regulile jocului în timpul jocului, aşa că mai multe companii membre ale Federaţiei ACUE, printre care şi Electrica, au decis să se adreseze instanţelor de judecată pentru anularea Ordinului ANRE şi a metodologiei în cauză.

Credem cu tărie ca schimbările bruşte ale cadrului de reglementare fac mediul de afaceri instabil şi imprevizibil. Astfel de decizii alungă pur și simplu investitorii, speriaţi în principal de lipsa de predictibilitate, iar pentru o companie listată asta nu sună deloc încurajator. Noi, la Electrica, am avut un feedback puternic în acest sens din partea investitorilor…

––––––––––––-

Articolul integral poate fi citit în numărul din decembrie 2015 al energynomics.ro Magazine.

Dacă vrei să primești gratuit numărul următor (martie 2016), în format tipărit, scrie-ne la adresa [email protected], pentru a te include în lista de distribuție.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *