Acasă » Petrol și Gaze » William Rees, T.D. Williamson: Nu există scurtături pe drumul spre succes

William Rees, T.D. Williamson: Nu există scurtături pe drumul spre succes

17 septembrie 2018
Distribuţie
energynomics

Compania T.D. Williamson se apropie de aniversarea a 100 de ani de existență, în 2020, o performanță extraordinară pentru orice organizație. De asemenea, compania are deja o prezență de 10 ani pe piața românească, o realizare care va fi sărbătorită în curând într-un eveniment organizat la București de către compania CIS GAZ, distribuitorul exclusiv al produselor TDW în România. Am vorbit cu William Rees, director global de marketing și comunicare, despre T.D. Williamson și despre perspectivele industriei de petrol și gaze din Romania.

Înainte de a prelua poziția actuală, ați fost responsabil de vânzările și operațiunile TDW din Europa. Pe baza acestei experiențe, vă rog să ne oferiți o scurtă trecere în revistă a pieței europene de petrol și gaze, insistând asupra a ceea ce este specific fiecărei regiuni din Europa Centrală, de Nord și de Sud.

Pe parcursul celor cinci ani petrecuți la conducerea afacerilor TDW din Europa, am fost surprins să constat un trend ascendent spre constituirea de blocuri regionale, în detrimentul așteptărilor mele, și anume federațiile statale. Am văzut cum țările din Europa de Nord tind să acționeze unitar și se distanțează de acțiunile care se petrec în sudul Europei. Într-o notă mai pozitivă, am văzut cum țările din Europa Centrală își consolidează cooperarea regională, de multe ori încercând să includă și Ucraina de Vest.

În general, în industria de petrol și gaze, această rezistență la o posibilă integrare a condus la alianțe regionale mai solide și la cooperare bilaterală, care au favorizat adesea furnizarea de servicii pe plan intern: în special în zonele vorbitoare de germană/olandeză și în unele state slave, în care s-au dezvoltat centre de excelență regională.

În ceea ce privește industria de transport al petrolului și gazelor naturale, operatorii de sistem  (TSO-urile) din Europa de Nord continuă să încerce să se diferențieze prin versatilitatea pe care o oferă – aceasta necesită un volum important de colaborări interne și externalizate, în special cu companii multinaționale. Sectoarele DSO și HPI din Europa de Nord continuă să ceară abordări mai dinamice, cu centre de servicii regionale care să acopere toate nevoile. Pe măsură ce ne îndreptăm spre sud și est, acoperirea geografică a fiecărui centru de servicii scade, ceea ce face necesar un număr de distribuitori și canale dedicate pentru a satisface nevoile locale.

De asemenea, în Europa Centrală și de Sud, multe sisteme de transport solicită o abordare personalizată a proiectelor “la cheie”, cu protocoale generale care să reflecte faptul că sunt controlate de companii deținute de stat. Această piață necesită, de asemenea, o interfață locală – limbă, monedă, practici comerciale; astfel, în timp ce nevoia de „cele mai bune practici aplicabile” este clară, este important să îmbinăm aceasta cu confortul și avantajele pe care doar abordarea locală le poate oferi.

În bună măsură, sectoarele Distribuție și HPI nu au fost în acoperite suficient de TDW, deși există o masă critică de activități care ar putea asigura o bună utilizare a forței de muncă corespunzătoare.

În ceea ce privește conductele existente, întâlnim o dinamică interesantă. Infrastructura din Ucraina va avea nevoie de modificări semnificative în următorii cinci ani, cel mai probabil cu finanțare de la BERD. Construcția coridorului Nord-Sud continuă în Polonia cu proiectul de 1000 mm, care ar putea accesa fluxuri din zona baltică, pe lângă cele provenind de la terminalul GNL. Mai aproape de noi, sunt exemple interesante de proiecte prin Connecting Europe Facility (CEF) care includ interconectările ce leagă rețelele de gaze din România, Bulgaria, Austria și Ungaria.

România a fost una dintre primele țări din lume care au extras petrol și gaze. Care sunt cele mai importante proiecte realizate de T.D. Williamson în România?

De-a lungul celor 10 ani de colaborare cu CIS GAZ, compania TDW a fost implicată în numeroase proiecte în toată țara – multe dintre ele reflectând pionieratul României în a proba și a propaga tehnologii proprietare, precum soluții avansate de izolare și reparații, soluții integrate de curățare și integritate a conductelor. Fiecare proiect a fost important în felul său, dar sunt cu deosebire mândru de modul în care TDW a colaborat cu numeroase companii internaționale și românești pentru a sprijini dezvoltarea unui Sistem de Management al Integrității Conductelor (PIMS), desfășurat pentru a monitoriza activitățile de producție ale OMV Petrom. Odată stabilite direcțiile critice, am contribuit la curățarea unor conducte aflate în situații dificile, unele negodevilabile, ceea ce a permis asigurarea unui tranzit mai bun al produselor vehiculate, proces urmat apoi de inspecția in-line a conductelor. Prin realizarea unei evaluări a datelor de inspecție, OMV Petrom a putut apoi să identifice cele mai bune acțiuni necesare pentru a menține starea acestor conducte pe întreaga durata de viață planificată.

E interesant că, deși a fost probabil unul dintre cele mai mici proiecte în care ne-am implicat – contribuțiile celorlalți parteneri au fost cu mult mai mari –, tehnologia și expertiza TDW au fost catalizatorul în multe etape, ceea ce m-a bucurat, în special datorită faptului că abordarea a fost una sistematică și a oferit un potențial de replicare de către ceilalți operatori din Upstream. Rețeaua de parteneri a fost complexă, dar viziunea și tenacitatea OMV Petrom și-au dovedit consistența și au fost motorul principal pentru toți ceilalți parteneri.

România a cunoscut o dezvoltare puternică în deceniile de după cel de-al doilea război mondial, urmată de decenii cu puține investiții în reparații sau în noi tehnologii. În prezent, există doi actori principali în sectorul Upstream și câteva zeci de operatori mai mici, operatorul de sistem de transport (Transgaz) și două mari companii de distribuție a gazelor naturale. Sunteți de zece ani în România; care sunt principalele oportunități pe care le identificați pentru TDW în România?

Este adevărat că infrastructura de conducte de petrol și gaze din România a fost neglijată vreme de zeci de ani după expansiunea inițială, însă spiritul inventiv și spiritul întreprinzător al multor jucători din industrie au ținut lucrurile în mișcare. Comunitatea internațională a conductelor este puternică, deci nu a fost surprinzător să vedem că operatorul de sistem și distribuitorii din România și-au accelerat parcursul către standardele globale, odată cu liberalizarea. Bineînțeles, conductele se uzează moral în timp, astfel oportunitățile pentru TDW în sectorul de transport și distribuție din România, la fel ca în alte părți din Europa, sunt considerabile. TDW va continua să ajute operatorii să-și mențină producția, chiar și atunci când aceste conducte au nevoie să fie modificate, curățate sau inspectate. Astfel de intervenții vor deveni și mai frecvente odată cu lansarea proiectelor menționate mai sus. În sectorul Upstream, văd potențial în aplicarea mai extinsă a PIMS, prin care se vor identifica și planifica lucrările de menținere a integrității conductelor, pentru un tranzit și pentru o eficiență mai mare a sistemului operare pe toată durata de viață. Aceasta impune o abordare sistematică și o colaborare puternică pe întreg spectrul, de la client la contractor! Desigur, exploatarea nu mai este exclusiv o activitate onshore, dar vom discuta despre aceasta imediat.

România pare mai aproape ca niciodată de începutul operațiunilor offshore la scară largă în Marea Neagră. Este și aceasta o oportunitate pentru TDW, ținând cont de portofoliul de produse și servicii?

De la bun început, începând cu anul 1920, TDW a răspuns nevoilor operatorilor de conducte de petrol și gaze din întreaga lume, așa că atunci când clienții noștri s-au implicat în sectorul offshore, noi am fost alături de ei. Primele noastre operațiuni de perforare sub presiune offshore au început cu peste 50 de ani în urmă, iar o mare parte din parcul nostru de sisteme de curățare, inspecție in-line și accesorii este adaptat pentru condiții dificile de exploatare. Totuși, probabil că tehnologia noastră de obturare a unei linii în flux este cea mai aproape de nevoile din zona de conducte offshore. Nu doar că sistemul SmartPlug® este folosit pentru izolarea conductelor de pe platformele maritime și de pe fundul mării, dar oferim, de asemenea, instrumente de prevenire a inundării conductei în timpul operațiunilor, aspecte critice la instalarea conductelor submarine. Tehnologia noastră SMARTLAY™ poate fi utilizată în timpul construcției pentru a ne asigura că o conductă nu este inundată; aceasta oferă atât șansa de a preveni scurgeri de produs care pot fi extrem de costisitoare pe durata fazei de construcție, dar ar putea liberaliza piața vehiculelor marine care instalează conducte la mare adâncime. În timpul instalării conductelor în zone de apă adâncă, o conductă inundată poate trage un vas mai mic pe fundul mării; practica arată că numai nave mari pot fi folosite în astfel de proiecte. Prin împiedicarea inundării conductei, sistemul nostru SMARTLAY™ ar putea deschide, prin urmare, piața de amplasare a conductelor pentru nave mai mici decât cele folosite în mod tradițional. Acestea sunt oportunități interesante, dar, bineînțeles, faza de construcție este doar o parte a ciclului de viață a conductei. Impactul extinderii operațiunilor din sectorul românesc al Mării Negre asupra dinamicii la nivel european, pentru mulți ani de aici înainte, mă face să am încredere în viitorul TDW în regiune.

TDW se apropie de aniversarea a 100 de ani, în 2020, o performanță excelentă pentru o afacere de familie – pentru orice organizație, de fapt! Care este secretul acestei longevități – cum echilibrează TDW tradiția cu inovația și flexibilitatea?

O întrebare foarte potrivită și, da, echilibrul este extrem de  greu de menținut! Pe de o parte, clienții noștri ne solicită să îi ajutăm cu soluții inovatoare pentru îmbunătățirea stării conductelor  lor. Pe de altă parte, clienții își doresc confortul moral că o astfel de inovație a fost folosită și  testată în alte părți. Mai presus de toate, ei vor să aibă garanția că TDW le poate spune ce e de făcut și că apoi va face ceea ce a spus.

Uneori, aceste cerințe par să fie paradoxale, dar ne ajută abordarea pe termen lung și cultura organizațională a TDW. Ne-am fondat la începuturile industriei și am crescut alături de clienții noștri; astfel pot concluziona că nu există scurtături pe drumul spre succes. Winston Churchill spunea: „Nu există reușită ultimă și niciun eșec nu este fatal: ceea ce contează este curajul de a continua”. Cred că această filosofie se potrivește bine cu cultura organizațională a TDW – acceptăm cu sinceritate eșecul atunci când îl întâlnim, știind că atât noi, cât și industria putem învăța din acesta. Întrucât avem o acoperire globală, putem face legătura între operatori ale căror experiențe se completează reciproc, ceea ce ne ajută să evităm eșecul, bazându-ne pe experiența celorlalți.

Poate că ne ajută și înțelegerea pe care o avem față de constructorii de conducte din comunitatea globală. Știm că operatorii se bazează pe cei care construiesc conducte, pentru că activitatea lor depinde de conducte – ei se bazează pe livrarea constantă și sigură a produselor pentru a-și atinge obiectivele. Într-o perioadă dificilă și mereu în schimbare, misiunea constructorilor de conducte este să păstreze producția la parametri normali, să asigure disponibilitatea în permanență, pentru a exista în piață. Fiecare dolar cheltuit este esențial.

Operatorii au încredere că cei care construiesc conductele își cunosc potențialul și pot răspunde tuturor provocărilor. Nu este o experiență ușoară, pentru că există foarte multe necunoscute. Este nevoie de expertiză, de perseverență și de progres permanent.

Soluțiile TDW contribuie la succesul constructorilor de conducte. Indiferent că trebuie să-și cunoască mai bine activele, să asigure cel mai eficient flux de produse sau să crească flexibilitatea, reducând în același timp riscurile, dacă lucrează cu noi, vor avea rezultatele anticipate. Le asigurăm reușita în activitate, cu soluții de top, o experiență bogată și pasiune pentru conducte.

Să fim bine înțeleși, partenerii noștri nu sunt doar lideri ai industriei, ei pot chiar influența industria. Ei demonstrează că știu să obțină mai mult din conducte, în condiții de siguranță și sustenabilitate: obținând perioade de funcționare mai mari, fluxuri mai mari, o flexibilitate mai mare – pe scurt, o mai bună rentabilitate a investiției. Constructorii de conducte au încredere în noi pentru că știm că operatorii depind de ei, depind de calitatea conductelor.

_____________________________________________

Interviul a apărut inițial în numărul din septembrie 2018 al energynomics.ro Magazine.

Dacă vrei să primești prin curier acest număr (septembrie 2018), în format tipărit, scrie-ne la adresa office [at] energynomics.ro, pentru a te include în lista de distribuție. Toate numerele anterioare sunt accesibile AICI, în format electronic.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *