Acasă » Termo » Vasile Leu: Termoelectrica își pune speranțele în păcură

Vasile Leu: Termoelectrica își pune speranțele în păcură

10 octombrie 2022
Cogenerare
energynomics

Producătorul de energie termică Termoelectrica, cel mai mare consumator de gaze din Republica Moldova, acoperind o treime din consum, își pune speranțele în păcură pentru a putea continua furnizarea de agent termic în această iarnă.

”Facem tot ce putem ca să ne asigurăm combustibil de rezervă, iar combustibilul de rezervă este păcura”, a declarat Vasile Leu, director general interimar al companiei Termoelectrica din Republica Moldova, la conferința “Regional Approach – Chișinău”, organizată de Energynomics. „În 2022, ca niciodată, la noi a fost utilizată o cantitate enormă de păcură, dar e mult mai mică decât ce planificăm pentru iarna aceasta. Chiar de curând am cumpărat 36.000 tone de păcură și urmează să organizăm licitații pentru alte până la 150.000 de tone. O facem din necesitate, pentru că este mai economic și din motive de securitate”, a explicat el.

Peste 80% din agentul termic furnizat de companie este destinat consumatorilor rezidențiali și celor vulnerabili. Iarna trecută, autoritățile moldovene au acordat compensații pentru plata facturilor la căldură și gaze, iar un astfel de mecanism este necesar să fie utilizat și în această iarnă, mai ales având în vedere prețurile extreme ale gazelor naturale. Din cauza creșterii prețurilor, ponderea resurselor energetice a depășit nivelul de 98% din costurile companiei, nelăsându-i astfel spațiu pentru a putea influența prețurile de vânzare.

”Ultima iarnă a fost neobișnuită, cu multe provocări, și ne gândeam că vom reveni la normalitate. Ar fi fost bine dacă am fi folosit gaze, pentru că este mai ecologic, dar din punct de vedere al securității aprovizionării cu gaze, avem anumite carențe”, a adăugat Leu.

Compania de stat are în plan demararea, în curând, a unor licitații pentru construirea de noi instalații de cogenerare de 55 MW. Chiar de curând a fost aprobată începerea studiului de fezabilitate pentru construirea unor instalații de cogenerare la CET 2, una dintre principalele unități de producere a energiei din țară.

Conferința „Abordare Regională Chișinău” a fost organizată de Energynomics cu susținerea partenerilor noștri: BRM East Energy MD, Huawei, Kawasaki Gas Turbine Europe, Schneider Electric, Transelectrica, Transgaz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *