Acasă » Termo » Dominic Fritz: Timişoara nu a primit niciun leu din Fondul de rezervă al Guvernului, datoria COLTERM rămâne neplătită

Dominic Fritz: Timişoara nu a primit niciun leu din Fondul de rezervă al Guvernului, datoria COLTERM rămâne neplătită

7 octombrie 2021
Cogenerare
Bogdan Tudorache

Primarul Dominic Fritz a acuzat, joi, Guvernul Cîţu de „răzbunare politică”, după ce a fost alocat din Fondul de Rezervă un miliard de lei altor localităţi din ţară, iar Timişoara şi alte comune din judeţ, conduse de primari ai USR PLUS nu au primit niciun leu.

„Nevoia urgentă a momentului, pentru Timişoara, este susţinerea din bugetul de stat a costurilor pentru continuarea termoficării oraşului. Cvadruplarea preţului de gaz nu va putea fi suportată doar de bugetul local şi nici de abonaţii Colterm. E matematic imposibil. Dacă vrem să avem căldură în spitalele, şcolile şi gospodăriile Timişoarei în această iarnă, Guvernul va trebui să îşi asume o parte a poverii”, arată Dominic Fritz într-o postare pe facebook, conform Agerpres.

Edilul subliniază că Timişoara contribuie substanţial la bugetul de stat al României, dar nu primeşte bani pe măsura contribuţiei, nu doar acum, ci de 30 de ani.

Consiliul Local Timişoara a adoptat, marţi, noul contract pentru societatea de termoficare a municipiului, COLTERM, şi regulamentul de alimentare cu energie termică. Primarul Dominic Fritz a declarat că nu ştie cum va fi achitată factura de gaz. Noul contract este necesar şi pentru eventuala intrare în insolvenţă a companiei, notează News.ro.

Consilierii locali din Timişoara au votat, marţi, într-o şedinţă, Contractul de delegare a gestiunii serviciului către COLTERM.

Noul contract urmează să fie valabil în următorii cinci ani. Vechiul contract fusese semnat în 2006 pentru 15 ani şi a fost deja prelungit de două ori în acest an, după ce expirase, conform Hotnews.ro.

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a declarat că noul contract este necesar şi pentru o eventuală insolvenţă a societăţii de termoficare.

De asemenea, potrivit edilului, nici COLTERM şi nici Primăria Timişoara nu au bani să achite facturile la gaz. Acesta ar fi unul dintre motivele pentru care nu s-a dat drumul la căldură în Timişoara de la 1 octombrie.

„Noi trebuie să plătim tot ce cumpărăm în avans, COLTERM având atât de multe datorii. În momentul în care pornim căldura, şi probabil o vom face în acest weekend, factura zilnică va fi între 2 şi 3 milioane de lei, pe care trebuie să le plătim în avans. COLTERM nu are aceste încasări, chiar dacă am da toţi banii, COLTERM nu are aceşti bani. În următoarele săptămâni va trebui să luăm măsuri şi ca Consiliu Local şi ca AGA în această privinţă. Eu sunt în contact şi cu alţi primari din ţară care au aceeaşi problemă”, a declarat Dominic Fritz.

 

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *