Acasă » Electricitate » V. Popescu: Liberalizarea a fost făcută pentru furnizori, abaterile vor fi sancționate la nivelul cifrei de afaceri

V. Popescu: Liberalizarea a fost făcută pentru furnizori, abaterile vor fi sancționate la nivelul cifrei de afaceri

1 septembrie 2021
Distribuţie
Energynomics

Liberalizarea ”a fost făcută în folosul furnizorilor, nu al românilor” iar abaterile repetate ale furnizorilor vor fi sancționate, conform unei noi ordonanțe de urgență, la nivelul cifrei de afaceri, a anunțat marți, într-o conferință de presă, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Asociația furnizorilor AFEER a reiterat recent faptul că majorarea facturilor a fost cauzată nu de furnizori, ci de mai mulți factori, printre care creșterea prețurilor internaționale ale energiei.

Ministrul Popescu susține însă că abuzurile ”se întâmplă în continuare” și că se va ”merge la nivelul celorlalte amenzi”, adică fie 2-5%, fie 5-10% din cifra de afaceri. ”Vorbim de abateri repetate, nimeni nu e absurd”, a mai spus el, făcând referire la amenzile impuse recent de autorități.

„Am discutat înainte la minister, am prezentat prim ministrului, şi ANRE a fost de acord, ca, prin Ordonanţa de transpunere a Directivei 944 pe care o avem în lucru – şi o să venim cu ea în Guvern prin Ordonanţă de Urgenţă – să modificăm, iar abaterile repetate ale distribuitorilor, ale furnizorilor care încarcă facturile, pun preţuri estimate (…) toate aceste lucruri mărunte care deranjează clienţii, deranjează românii, să le sancţionăm la nivelul cifrei de afaceri. (…) Ne-a prezentat ANRE structura amenzilor care au fost date – o amendă de 10.000 de lei pe care o ia un furnizor o plăteşte imediat şi se face că nici nu a văzut şi lucrurile se întâmplă în continuare. Vrem să stopăm aceste lucruri prin coercitiv, prin modificarea legislaţiei, în aşa fel încât să ştie că, dacă fac un lucru de genul acesta în mod repetat, evident nu vorbim de abuzuri din partea autorităţilor statului,… vor trebui să plătească la nivelul cifrei de afaceri”, a spus Virgil Popescu, care a explicat că așteaptă raportul ANRE ce va fi în curând prezentat Parlamentului.

Popescu a afirmat că nu a fost niciodată mulțumit de modul în care a fost făcută liberalizarea.

”Dacă nu interveneam noi, ca și minister, oamenii erau la cozi, pe drumuri, să se mute într-o lună de zile…milioane de români, să se mute la alți furnizori. Practic, a fost făcută acea liberalizare nu pentru români, ci pentru furnizori”, a afirmat marți ministrul Energiei.

El a mai spus că autoritățile au extins controlul de la nivelul furnizorilor de gaze și asupra furnizorilor de electricitate și că Guvernul așteaptă rezultatele controlului.

 

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *