Acasă » Electricitate » Un sfert din români intenționează să facă economie de energie termică

Un sfert din români intenționează să facă economie de energie termică

8 noiembrie 2022
Electricitate
energynomics

Cei mai mulți români (95%) sunt îngrijorați de evoluția prețurilor la energie şi aproape un sfert dintre ei intenționează să reducă temperatura medie la interior, se arată într-un studiu realizat de Resideo şi citat de Agerpres.

Sondajul arată că valorile în creştere ale facturilor la energie sunt o sursă reală de îngrijorare, 95% dintre respondenții din România declarându-se „îngrijorați” (36%) sau „foarte îngrijorați” (59%) de evoluția costurilor cu energia.

Pentru a combate această situație, circa un sfert dintre români (24%) au redus sau vor să reducă temperatura din locuințe. Unul din şase români doreşte să investească în echipamente pentru controlul temperaturii, dacă această măsură aduce beneficii pe termen lung.

Studiul confirmă că nivelul de îngrijorare exprimat diferă în funcție de grupele de vârstă ale respondenților. În rândul celor cu vârste de peste 55 de ani, 99% sunt îngrijorați de evoluția costurilor pentru încălzirea locuințelor – dintre aceştia 67% au afirmat că sunt foarte îngrijorați, iar 32% îngrijorați. Un nivel de îngrijorare este observat şi la categoria de vârstă 18-24 de ani, unde doar 6% dintre respondenți spun că nu sunt îngrijorați de situația actuală.

Întrebați la cine ar apela pentru sfaturi în vederea reducerii valorii facturilor la energie, 42% dintre români indică motorul de căutare Google. Doar 36% plănuiesc să apeleze la un profesionist din domeniul energiei termice.

Grupele de vârstă interesate în primul rând de sfatul unor instalatori profesionişti pentru a găsi cele mai bune soluții de economisire a energiei sunt 45-54 de ani (43%) şi 55 de ani plus (45%). Căutările pe Google sunt preferate de categoria 25-34 de ani (49% din respondenți). Categoria 18 – 24 de ani se bazează pe internet, dar mulți (38%) iau în calcul şi să se adreseze direct furnizorului de energie.

Rezultatele evidențiază că mulți români caută modalități de reducere a valorii facturilor la energie, inclusiv prin dispozitive de reglare a temperaturii, respectiv termostate. Circa 60% dintre respondenți declară că sunt dispuşi să achiziționeze cele mai noi dispozitive de control al temperaturii, dacă astfel generează economii pe termen lung.

„Pe fondul creşterii prețurilor la energie, studiul arată că proprietarii români sunt din ce în ce mai preocupați de valoarea facturilor şi caută activ moduri pentru a le reduce. O concluzie importantă a studiului este aceea că proprietarii sunt dispuşi să apeleze la furnizorul de energie şi profesionişti din domeniul energiei termice pentru a primi sfaturi pentru reducerea cheltuielilor. Inginerii profesionişti au expertiză şi cunoştințele necesare pentru a sprijini proprietarii care doresc eficientizarea sistemului de încălzire din locuințe şi, în cele din urmă, reducerea costurilor la energie. Aceştia pot juca un rol esențial în susținerea proprietarilor pentru a face locuința mai eficientă energetic”, a declarat Gelu Olteanu, Country Sales Leader Resideo România.

Rezultatele studiului vin în contextul în care Uniunea Europeană a anunțat planuri pentru susținerea instalării în locuințe anul acesta a 1,5 milioane de termostate inteligente, pentru economii în consumul de energie în domeniul rezidențial din Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *