Acasă » Electricitate » Avalanșa de regenerabile este bună, dar programul Casa Verde este ”o durere continuă”

Avalanșa de regenerabile este bună, dar programul Casa Verde este ”o durere continuă”

9 noiembrie 2022
Distribuţie
energynomics

România înregistrează o avalanșă de proiecte de producere a energiei din surse regenerabile, dar în mai puțin de un an costul unui sistem fotovoltaic s-a majorat cu 20%, iar programul guvernamental Casa Verde este ”o durere continuă” din cauza birocrației și a presiunii pe care o pune pe instalatorii de panouri solare, a declarat Adrian Paraschiv, Country Manager al Photomate, în cadrul conferinței “Viitorul utilităților – 2022”, organizată de Energynomics.

”Sunt vremuri care ne provoacă să gândim pe termen mai lung la ce înseamnă energia regenerabilă prin prisma utilizării ei în viața de zi cu zi. Fiecare dintre noi căutăm siguranța energetică și de aici și cererea tot mai mare pentru sisteme fotovoltaice pentru că energia fotovoltaică este cea mai rapidă metodă prin care ne putem asigura autoconsumul rezidențial și comercial. În România este o avalanșă a regenerabilelor, ceea ce nu este rău deloc. Ca să încurajăm instalarea de panouri fotovoltaice, ar trebui redusă birocrația, mai exact fluxul prin care sunt aprobate dosarele. Programul Casa Verde este o durere continuă în ce privește implementarea proiectelor, plecând de la instalator până la beneficiar”, a spus Paraschiv.

Potrivit lui Paraschiv, această creștere a cererii nu a putut fi prevăzută, așa că acum companiile care montează și instalează sisteme fotovoltaice pe acoperișuri sunt puse în situația de a avea termene de livrare destul de strânse. Pe de altă parte, termenele de decontare pot ajunge la multe luni de zile, ceea ce pune instalatorii în situația de a apela la împrumuturi bancare și de a-și autofinanța afacerea, iar acest lucru se transformă automat în costuri care sunt transferate către beneficiari finali, ”cu reclamațiile de rigoare”.

Din cele 45.000 de dosare aflate la Autoritatea Fondului de Mediu (AFM), care gestionează proiectul Casa Verde, aproape jumătate au primit răspunsuri, pozitive sau negative, dar presiunea se mută de la AFM către instalatori. ”Este un cerc vicios”, spune Paraschiv, care ar putea fi întrerupt dacă s-ar schimba modul de lucru și ar fi transferată responsabilitatea verificării documentelor dinspre AFM și instalatori către beneficiari.

Costul unui sistem fotovoltaic (incluzând costul de achiziție, manopera, costurile financiare etc) s-a majorat cu aproximativ 20% din decembrie anul trecut, însă un alt factor care pune presiune pe rețelele de medie și joasă tensiune este reprezentat de consumul dezechilibrat de energie regenerabilă din sectorul rezidențial. Chiar dacă mulți cetățeni și-au instalat panouri fotovoltaice, iar dintre ei mulți posedă și mașini electrice, ei nu ajung să consume energia pe care și-o produc din cauza obiceiurilor de consum. Spre exemplu, în zonele rezidențiale din jurul Bucureștiului, consumul de energie verde crește seara și în timpul nopții, atunci când consumatorii își pun la încărcat mașinile electrice, astfel că acești prosumeri consumă energia din rețea, iar ziua, deși produc energie cu panourile lor, nu o consumă, ci o injectează în sistem.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI ADRIAN PARASCHIV

”Fără investiții în întărirea rețelei și în stocarea de mare capacitate nu știu cum o vor face pe termen mediu și lung. Energia regenerabilă nu e cea mai ieftină, dar nu e poluantă. Ca să avem energie la un cost rezonabil ar trebui să avem un mix din absolut toate sursele. Energia fotovoltaică generată azi în România acoperă cel mult 6% din consumul național într-o zi bună. Acest nivel ar putea crește la 20% dacă am avea mai mulți prosumatori și instalații de mare capacitate. Aici intervine problema rețelei”, afirmă Paraschiv.

El este de părere că orice mare proiect fotovoltaic aflat acum în diverse stadii de dezvoltare nu va putea începe să livreze energie în sistem mai devreme de 2025 din cauză că rețelele de transport și distribuție sunt ”încărcate la maxim”.

”45.000 de conectări de surse fotovoltaice în doi ani este foarte mult. Primim multe reclamații de la clienții rezidențiali că invertorul nu funcționează. De ce nu funcționează? Deoarece crește tensiunea de rețea. În acel moment, pentru acel beneficiar, investiția lui este de fapt o pierdere. Iar în această privință, operatorii de distribuție au o sarcină foarte grea de a calibra rețeaua”, a mai spus Paraschiv.

Conferința “Viitorul utilităților – 2022” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: Eaton Electric, Horváth, Megaconstruct, Photomate, SAS România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *