Acasă » Interes general » UE: Un nou proiect de lege confirmă obiectivul verde de 38-40% pentru 2030

UE: Un nou proiect de lege confirmă obiectivul verde de 38-40% pentru 2030

7 mai 2021
Interes general
Energynomics

Un proiect de lege al viitoarei directive UE privind energia regenerabilă confirmă obiectivul blocului comunitar de a obţine 38-40% din energie din surse regenerabile până în 2030, dublând cota de energie solară, eoliană şi alte surse regenerabile în mixul energetic al Europei până la sfârşitul deceniului, informează euractiv.com.

Directiva revizuită pentru energie regenerabilă a Comisiei Europene va fi prezentată pe 14 iulie ca parte a unui pachet mai larg de legi menite să atingă obiectivele climatice actualizate ale UE pentru 2030.

Cu doar două săptămâni în urmă, factorii de decizie politică au convenit asupra unei noi legi europene privind clima care, pentru prima dată, face din obiectivul de neutralitate climatică în 2050 o obligaţie legală pentru UE.

Noua lege stabileşte, de asemenea, un obiectiv de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030 comparativ cu nivelurile din 1990, deşi acest obiectiv va lua în considerare şi eliminarea carbonului din silvicultură şi utilizarea terenurilor, conform Agerpres.

„Energia regenerabilă joacă un rol fundamental pentru Green Deal şi pentru atingerea neutralităţii carbonului până în 2050”, conform unui proiect de analiză cost-beneficiu din cadrul propunerii, publicat pe site-ul Renewable Heating & Cooling Alliance, grup al industriei.

„Sectorul energetic contribuie cu peste 75% din emisiile totale de gaze cu efect de seră din UE, iar eficienţa energetică şi sursele regenerabile de energie sunt, prin urmare, puncte centrale pentru obiectivele climatice mai ambiţioase pentru 2030”, se menţionează în document.

Actuala directivă a fost actualizată ultima dată în 2018 şi urmăreşte o pondere de 32% a surselor regenerabile de energie în mixul energetic al UE până în 2030. Creşterea acestui obiectiv la 38-40% înseamnă dublarea ponderii surselor regenerabile de energie, care acoperă în prezent circa 20% din nevoile de energie la nivelul blocului.

Autor: Energynomics

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.