Acasă » Electricitate » UE a investit peste 200 de miliarde de euro în știință și inovare în 30 de ani

UE a investit peste 200 de miliarde de euro în știință și inovare în 30 de ani

27 noiembrie 2018
Dezvoltare profesională
energynomics

„În 30 de ani am investit peste 200 de miliarde de euro în domeniul științei și al inovării în Europa”, a declarat Carlos Moedas, comisarul european pentru cercetare, știință și inovare, cu ocazia conferinței “Cercetarea și inovarea UE în viața de zi cu zi”, organizate de Parlamentul European.

Comisarul a deplâns faptul că impactul acestor investiții nu este suficient de vizibil pentru publicul larg. „Uneori cred că se întâmplă la fel ca și cu Uniunea în sine; cum spunea fostul ambasador american în UE, Anthony Gardner: ‚UE este ca o fereastră; vă dați seama că este acolo doar atunci când apare o crăpătură sau atunci când se murdărește. Dar ea vă protejează mereu de vânt și de frig’”.

De fapt, aceste investiții au schimbat deja multe destine, iar multe altele vor fi îmbunătățite, pe măsură ce proiectele de cercetare și inovare vor deveni din ce în ce mai mult parte din viața de zi cu zi.

În sesiunea de deschidere a conferinței, Luigi Naldini, de la Institutul Sanitar de Gene de la San Raffaele Telethon, a prezentat modul în care cercetările sprijinite cu fondurile europene a făcut posibilă avansarea în tratarea deficienței ADA; tratamentul este acum pe calea cea bună pentru a obține susținere privată și pentru a intra pe piață.

În sesiunea dedicată sustenabilității mediului înconjurător au fost prezentate două proiecte legate de energie.

Unul dintre acestea a fost proiectul EVALUATE, care vizează îmbunătățirea măsurării, monitorizării, schimbului de cunoștințe și de bune practici cu privire la sărăcia energetică, de la nivel local, la nivel european. „Asemenea informații ar putea fi esențiale pentru politicile globale întrucât ne ajută să înțelegem modul în care viitoarele transformări ale orașelor – cum ar fi tranziția către surse de energie cu emisii scăzute de carbon – vor afecta consumatorii casnici și sistemele urbane”, a subliniat Stefan Bouzarovski. El a subliniat de asemenea că „sărăcia energetică nu se suprapune pe populația cu venituri reduse” și că există o diviziune clară a energiei la nivel european, cu o situație ceva mai bună în Europa Centrală și de Nord, în timp ce Peninsula Iberică și Europa de Est sunt zonele cu cele mai mulți cetățeni în suferință din acest punct de vedere. „Să dăm oamenilor mai mulți bani nu rezolvă problema, pentru că este nevoie mai degrabă de schimbări structurale la nivelul economiilor și societăților”, a mai spus Stefan Bouzarovski.

Al doilea proiect, expus de Trine Heinemann (Danemarca), a fost proiectul E-FERRY, prin care feribotul electric și comunicarea digitală între nave ar putea contribui la decarbonizarea transportului maritim. Primul sistem cu totul electric pentru transportul maritim de pasageri și autovehicule va utiliza un sistem inovator modular de baterii litiu-ion, începând din prima parte a anului 2019. E-FERRY este un proiect cofinanțat de CE prin intermediul programului Orizont 2020 pentru cercetare și inovare, a început în 2015, cu un cost total de 21,3 milioane de euro (15 milioane de euro finanțate de UE). ” După finalizarea, obiectivul este avem în funcțiune încă 10 linii de feriboturi electrice în Europa și în întreaga lume, pentru un total de 10 sau mai multe, până în 2020, și 100 sau mai multe până în 2030, pentru a economisi 10.000, până la 30.000 tone de CO2 anual, până în 2020, și 100-300.000 tone de CO2 anual, până în 2030 „, scrie pe site-ul oficial al proiectului.

Anul trecut, mai mult de 60% dintre proiectele finalizate finanțate de Consiliul European pentru Cercetare (ERC) au fost evaluate drept progrese științifice majore, scrie site-ul UE, care adaugă un alt număr: peste 80 de oameni de știință și cercetători din UE au fost laureați ai premiului Nobel în ultimii 10 ani. Țările din estul UE rămân în urmă în ceea ce privește contribuțiile pe care le-au adus, iar o parte din această situație ține de modul în care au fost definite criteriile de calificare a proiectelor din cadrul programului Orizont 2020. Europarlamentarul român Marian-Jean Marinescu a menționat că punerea în prim planul procesului de selecție a proiectelor portofoliu anterior a eliminat mulți candidați din Europa de Est.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *