Acasă » Interes general » Intrarea Bulgariei în zona euro va fi probabil amânată până în 2026

Intrarea Bulgariei în zona euro va fi probabil amânată până în 2026

24 aprilie 2024
Interes general
energynomics

Experții sugerează că admiterea Bulgariei în zona euro ar fi mai realistă în ianuarie 2026, susține Cinzia Alcidi, de la Centrul de Studiu a Politicii Europene de la Bruxelles, conform Politico. În pofida obiectivelor anterioare de intrare la 1 ianuarie 2025, diverși factori, inclusiv campaniile de dezinformare finanțate de Rusia, incertitudinile politice, inflația persistentă și sprijinul public insuficient ridică îndoieli cu privire la îndeplinirea țintei anterior menționate, potrivit Novinite.

Liderii politici din Bulgaria, inclusiv guvernatorul Băncii Naționale Bulgare, recunosc posibilitatea unei aderări întârziate, posibil la jumătatea anului 2025.

Evaluarea viitoare a Băncii Centrale Europene a stadiului de pregătire al Bulgariei, așteptată înainte de semestrul al doilea, va juca un rol crucial în determinarea fezabilității intrării. Îndeplinirea criteriilor zonei euro necesită ca rata inflației Bulgariei să nu o depășească pe cea a primelor trei țări din UE cu mai mult de 1,5 puncte procentuale. În ciuda condițiilor bugetare favorabile, prognoza actuală a inflației Bulgariei pentru 2025, de 2,9%, sugerează o intrare mai plauzibilă în 2026.

Analistul Zsolt Darvas, de la think tank-ul Bruegel, subliniază că poziția fiscală a Bulgariei rămâne robustă, indicând pregătirea pentru integrarea în zona euro. Cu toate acestea, el subliniază potențialul unei intrări accelerate prin valorificarea „zonei gri”, așa cum s-a văzut în aderarea Croației în 2023. Cu toate acestea, orice accelerare trebuie să fie susținută de justificări valide.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *