Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Ucraina se confruntă cu o criză energetică fără precedent

Ucraina se confruntă cu o criză energetică fără precedent

15 aprilie 2015
Consumatori
energynomics

Ucraina se confruntă cu o criză energetică fără precedent după pierderea minelor de cărbune și câmpurilor de gaze de șist din regiunile devastate de război și va avea de suferit în urma deciziei Rusiei de a o ocoli ca țară de tranzit pentru gaze naturale către Europa, a avertizat Agenția Internațională pentru Energie (AIE), citată de Euractiv.com.

Anexarea de către Rusia a Crimeei a afectat şi mai mult producția internă de energie a Ucrainei, potrivit unui raport AIE, iar un director al Gazprom a denunţat posibile încercări ale Uniunii Europene de a bloca noi conducte. Ministrul rus al energiei a declarat că țara sa nu va reînnoi contractele de tranzit cu Ucraina, în acelaşi timp raportându-se noi lupte pe teritoriul ținutului separatist.

„Ucraina se confruntă cu o criză fără precedent, deoarece se confruntă cu probleme geopolitice, economice, financiare, umanitare și energetice, în același timp”, se arată în raportul IEA pentru Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală.

De la debutul său de anul trecut, criza din Ucraina a afectat importurile de energie și a dus la tăierea veniturilor Ucrainei din taxele de tranzit, conform AIE. Totodată, AIE a avertizat că acele conducte care vor putea ocoli Ucraina în cele din urmă o vor izola, din cauza „îmbătrânirii grave” a infrastructurii de gaze din Ucraina. Această infrastructură va necesita investiții uriașe pentru a gestiona volume viitoare mici de tranzit de gaze, a declarat AIE.

Ucraina este în prezent cea mai mare țară de tranzit pentru gazele naturale din lume. Aproximativ 40% din livrările de gaze rusești către Europa trec prin Ucraina, care a avut nevoie de două planuri de salvare internaționale din 2008 – cel mai recent fiind iniţiat anul trecut. Stabilitatea Ucrainei este importantă pentru securitatea energetică a UE, a declarat AIE. În 2014, relațiile s-au înrăutățit după înlăturarea președintelui Viktor Ianukovici, sprijinit de Rusia, care a tăiat livrările. Deficitul rezultat în UE a dat un impuls politic proiectului Uniunii Energetice, care își propune să consolideze rezistența blocului la astfel de șocuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *