Acasă » Petrol și Gaze » Ucraina discută trimiterea de gaze naturale din Azerbaidjan spre UE

Ucraina discută trimiterea de gaze naturale din Azerbaidjan spre UE

4 iulie 2024
Import-Export
energynomics

Ucraina poartă discuții privind trimiterea de gaze naturale din Azerbaidjan spre Uniunea Europeană, în contextul în care vrea să îşi mențină rolul de țară de tranzit şi să îşi ajute vecinii din Vest să poată să îşi asigure securitatea energetică, a declarat miercuri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu acordat Bloomberg News.

Un acord vizând înlocuirea gazelor ruseşti cu cele din Azerbaidjan reprezintă „una din propunerile” discutate în prezent, a precizat Volodimir Zelenski. „Sunt mai mulți oficiali din cadrul cabinetului care se ocupă de acest lucru acum”, a spus Zelenski.

Europa a încercat să renunțe la gazele ruseşti dar mai multe state din Europa de Est continuă să primească gaze ruseşti printr-o conductă care traversează Ucraina. Acordul care reglementează tranzitul gazelor ruseşti prin Ucraina expiră la finele acestui an. În contextul în care războiul continuă, majoritatea analiştilor se aşteaptă ca livrările de gaze ruseşti să fie oprite, potrivit Agerpres.

„Măsuri alternative sunt analizate în prezent şi cum putem utiliza conductele cu un alt furnizor de gaze, cu o altă țară. Negocierile sunt în derulare”, a spus Zelenski. „Nu vrem să prelungim contractul de tranzit de gaze cu Federația Rusă. Nu vrem ca ei să facă bani aici”, a subliniat preşedintele ucrainean.

Utilizarea rețelei de conducte de gaze din Ucraina ar oferi o sursă importantă de finanțare pentru economia ucraineană afectată de război. Veniturile colectate de Ucraina din tranzitul gazelor naturale s-au ridicat la aproximativ un miliard de dolari în 2021. Există de asemenea îngrijorări că gazoductele ar putea deveni ținte militare sau ar putea să se deterioreze iar repararea lor ar fi una costisitoare.

„Dacă acesta este un contract normal de furnizare de gaze non-ruseşti către țările europene care apelează la noi, atunci noi în calitate de viitori membri ai UE vom trebui să ne sprijinim prietenii”, a mai spus Zelenski.

Ucraina era odată principala rută pentru tranzitul gazelor naturale ruseşti spre Europa, acoperind aproape un sfert din nevoile UE. Însă tranzitul s-a prăbuşit după ce Rusia a lansat rute alternative care ocolesc Ucraina şi mai ales după ce Moscova a limitat livrările către marii importatori din Europa, în cel mai grav moment al crizei energetice. În prezent, Rusia livrează Europei aproximativ 15 miliarde metri cubi de gaze pe an via Ucraina, în principal în Slovacia şi Austria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *