Acasă » Electricitate » Digitalizare » Tranziția către o societate verde va atrage majoritatea fondurilor administrate de ADR Nord-Est

Tranziția către o societate verde va atrage majoritatea fondurilor administrate de ADR Nord-Est

19 ianuarie 2021
Digitalizare
energynomics

Perioada 2021-2027 va fi dominată de două direcții de interes prioritar, din perspectiva politicilor și bugetelor europene: dezvoltare economică și competitivitate, pe de o parte, și energia verde, inclusiv creșterea eficienței energetice, pe de alta. “Se reduc fondurile disponibile pentru infrastructură”, a spus Vasile Asandei, Directorul General al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, la EnergynomicsTalks. “Va trebui să valorificăm șansa de a investi masiv în sectoarele care sunt importante la nivel european. Este important să construim străzi, la nivel urban și la nivel interregional; dar mai important este ca la capătul fiecărei străzi să fie o fabrică sau un producător de venit”, a subliniat el.

Începând cu perioada de programare financiară 2021-2027, Agențiile pentru Dezvoltare Regională vor fi autoritate de management pentru viitoarele fonduri europene derulate prin Programul Operațional Regional 2021-2027. În cazul ADR-Nord Est, Vasile Asandei se așteaptă să administreze circa 1,77 miliarde de euro în următorul exercițiu financiar, față de circa un 1,1 miliarde de euro, sumă aferentă intervalului 2014-2020.

Anul 2021 va fi unul de pregătire a noului exercițiu financiar european. “Ne așteptăm ca pe finalul anului să avem bugetul european aprobat, regulamente în vigoare și programul operațional regional aprobat și semnat. În paralel, noi pregătim sistemul de management și control care urmează să fie auditat și acreditat”, a mai spus Vasile Asandei.

Prioritățile POR Nord-Est pentru 2021-2027 (vezi mai mult!)

  • Prioritatea 1: Nord-Est – O regiune mai competitivă, mai inovativă – 300 milioane de euro
  • Prioritatea 2: Nord-Est – O regiune mai digitalizată – 150 de milioane de euro
  • Prioritatea 3: Nord-Est – O regiune mai durabilă, mai prietenoasa cu mediul – 570 de milioane de euro
  • Prioritatea 4: Nord-Est – O regiune mai accesibilă – 156 de milioane de euro
  • Prioritatea 5: Nord-Est – O regiune educată – 156 de milioane de euro
  • Prioritatea 6: Nord-Est – O regiune mai atractivă – 103 milioane de euro

Programul operațional regional mai poate suporta modificări în lunile următoare, în principal pentru a răspunde altor strategii europene sau naționale; în principal, depinde de structura și obiectivele care vor fi stabilite prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

EnergynomicsTalks este un produs editorial lansat de platforma de comunicare Energynomics pentru a încuraja continuarea dialogului profesional în comunitatea energetică din România în perioada stării de urgență și a restricțiilor impuse prin distanțarea socială.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *