Acasă » Electricitate » Tendințele momentului în industrie: digitalizarea și utilizarea tehnologiei pentru sarcinile repetitive

Tendințele momentului în industrie: digitalizarea și utilizarea tehnologiei pentru sarcinile repetitive

energynomics

Într-o lume în continuă transformare digitală, observăm tot mai clar tendințele emergente în domeniul digitalizării, care influențează modul în care industriile operează. Industry 5.0 reprezintă o evoluție naturală a Industry 4.0, punând un accent mai mare pe factorul uman, sustenabilitate și reziliență, consideră Aurel Nicodin, Facility Services Manager la Celestica.

„Aceasta adaugă o dimensiune umană perspectivei de automatizare și eficiență, oferind soluții inovatoare pentru provocările forței de muncă”, a declarat Nicodin, cu ocazia conferinței “Digitalizare și eficiență energetică – Oradea”, organizate de Energynomics, împreună cu Camera de Comerț Italiană pentru România – CCIpR.

Tehnologia avansată este esențială pentru a face față provocărilor legate de forța de muncă, iar utilizarea realității augmentate și a roboților industriali contribuie semnificativ la preluarea sarcinilor complexe, reducând timpul de muncă și erorile. Roboții colaborativi sau coboții, sunt un alt exemplu de tehnologie care preia efortul fizic al operatorului, însă necesită prezența umană pentru programare și supraveghere, evidențiind necesitatea unei calificări adecvate.

Celestica, o companie cu peste 23.000 de angajați în lume, deține un centru de excelență specializat în producția de tip HMLV (High-Mix, Low-Volume) și HMMV (High-Mix, Medium-Volume) pentru aplicații de înaltă complexitate. Compania deservește piețe variate, cum ar fi industrial, smart energy, health tech, cloud & communications și after market.

„Este esențial ca avantajele acestei tehnologii să fie accesibile tuturor și să nu fie direcționate exclusiv către cei care le controlează”, a afirmat Nicodin.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI AUREL NICODIN

Celestica face majoritatea investițiilor din fonduri proprii, dar se orientează și spre accesarea de fonduri pentru retehnologizare și eficientizare. Compania deține un parc fotovoltaic cu o capacitate de producție care depășește consumul propriu, producând 1600 kWh și acoperind 22% din consumul anual al fabricii. De asemenea, Celestica a finalizat în ianuarie 2023 un proiect de încălzire cu apă geotermală, reducând cu 90% consumul de gaze naturale.

Aurel Nicodin a concluzionat că „industry 5.0 aduce în prim-plan importanța colaborării dintre om și tehnologie, creând un mediu industrial mai sustenabil și rezilient. Companii precum Celestica demonstrează că prin investiții strategice în tehnologie și sustenabilitate, se pot atinge niveluri ridicate de eficiență și inovație. Într-o lume în care resursele sunt din ce în ce mai limitate, aceste abordări sunt esențiale pentru un viitor durabil”.

Conferința “Digitalizare și eficiență energetică – Oradea” a fost organizată de Energynomics, împreună cu Camera de Comerț Italiană pentru România – CCIpR, și cu sprijinul partenerilor noștri: ADC, BCR, Celestica, CRC Energy, Datacor, Fortza.ro, ICAP CRIF, Intesa Sanpaolo Bank, Photon Energy, Polytrade Global, Unicredit Bank, WALDEVAR Energy.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *