Acasă » Electricitate » Kyriakos Mitsotakis: Tranziția energetică este o mare oportunitate pentru Grecia

Kyriakos Mitsotakis: Tranziția energetică este o mare oportunitate pentru Grecia

22 mai 2024
Distribuţie
energynomics

La conferința Eurelectric „Lights On” care e desfășoară în aceste zile la Atena, prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a menționat ponderea record a surselor regenerabile în Grecia și transformarea amplă a sistemului energetic pentru a consolida rezistența țării la criza climatică.

 

Ponderea surselor regenerabile

El a reamintit că imediat după ce a depus jurământul ca prim-ministru, și-a luat angajamentul la Națiunile Unite ca Grecia să-și închidă toate minele de lignit până în 2028. „Acum, mai devreme decât ne-am angajat, suntem foarte aproape de atingerea acestui obiectiv. În 2023, producția de electricitate pe bază de lignit a fost la cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani, iar producția a scăzut cu 87% față de nivelul maxim. Pe măsură ce lignitul este eliminat treptat, sursele regenerabile îi iau locul.”

Mitsotakis a vorbit despre cum vechile centrale electrice pe cărbune din regiunea Macedonia de Vest, unde se extrage cea mai mare parte a lignitului din Grecia, „sunt oprite și o mulțime de parcuri fotovoltaice ocupă acum acest spațiu”. Oficialul consideră că acesta  este „un indiciu foarte bun cu privire la ceea ce s-a întâmplat în toată țara”. Din 2019, Grecia și-a dublat capacitatea instalată de energie solară și eoliană. Grecia este a doua țară în lume, după Danemarca, în ceea ce privește ponderea energiei eoliene și solare în generarea de energie.

 

O transformare mai amplă a sistemului

Avansul surselor regenerabile este doar o parte din transformarea mai amplă a sistemului energetic, a continuat Kyriakos Mitsotakis. Conform premierului grec, în 2023, Grecia și-a dublat investițiile în rețele în raport față de media din anii 2020-2022, care, la rândul său, a fost cu 50% mai mare decât cea din perioada 2012-2019. El a menționat că Grecia investește în centrale hidroelectrice cu pompaj și a organizat două licitații pentru stocarea energiei în baterii utility-scale. Mitsotakis a subliniat rolul esențial al PPC în gestionarea resurselor hidroenergetice, admițând că „gestionarea prudentă a apei poate ajuta la echilibrarea rețelei și la creșterea rezilienței în fața crizei climatice”. El a menționat, de asemenea, că în sfârșit încep să fie instalate contoare inteligente.

Mitsotakis s-a referit la „oportunități semnificative în tranziția energetică a Greciei”. Chiar dacă nu dispune de combustibili fosili, Grecia are soare și vânt abundent. Premierul a subliniat că principala provocare este gestionarea interesului ridicat al companiilor care doresc să investească în Grecia, care poate să devină o victimă a propriului succes. El a subliniat potențialul eolianului offshore în Marea Egee, care ar putea face din Grecia un mare exportator net de energie electrică.

 

Legat de inițiativa Eurelectric „Grids for Speed”

Mitsotakis a apreciat inițiativa Eurelectric “Grids for Speed”, despre care a spus că este crucială pentru a permite tranziția energetică la nivel național. Studiul Eurelectric arată că investițiile în rețeaua de distribuție ar trebui să crească de la o medie de 33 de miliarde de euro la 67 de miliarde de euro pe an între 2025 și 2050, ceea ce reprezintă aproximativ 20% din ceea ce a cheltuit UE pentru importurile de combustibili fosili în 2023. Operaționalizarea rețelei va reduce semnificativ importurile de combustibili fosili, va crea peste 2 milioane de locuri de muncă, înseamnă mari economii de energie și oferă o sursă de energie mai fiabilă, accelerând în același timp decarbonizarea economiei europene, scrie Eurelectric.

Mitsotakis a subliniat că interconexiunile adecvate sunt esențiale pentru o piață unică la nivel european, contribuind la echilibrarea sistemului prin completarea soarelui Mediteranei cu vântul Mării Nordului.

Există un exces de capacitate eoliană în nordul Europei în timpul iernii și un exces de capacitate solară în sud în timpul verii. Premierul grec a susținut că pe baza unor rețele adecvate ar fi permis “transportul energiei de acolo unde este cel mai ieftin de produs până acolo unde este cea mai necesară, facilitând tranziția energetică la un cost mai mic”. Mitsotakis a subliniat necesitatea unei planificări paneuropene și a unei vizualizări mai extinse a fluxurilor de energie electrică, inclusiv cu privire la potențialele conexiuni cu Africa de Nord și Orientul Mijlociu. El a menționat discuțiile în curs pentru un interconector de 3 gigawați cu Egiptul.

Mitsotakis a subliniat, de asemenea, o lipsă clară de aliniere între ambițiile Europei și resursele alocate pentru realizarea acestora. El a subliniat că Europa nu se poate baza pe protecționism, dar nici nu poate permite ca industria europeană să fie afectată de o “concurență nejustificată”. „Echilibrul trebuie să funcționeze pentru toate țările europene, nu doar pentru cele cu poziții fiscale puternice”, a spus el.

Mitsotakis a încheiat exprimându-și speranța ca moderația să prevaleze la viitoarele alegeri pentru Parlamentul European și a reiterat atașamentul Greciei față de nevoia de „mai multă Europă, nu de mai puțină”. El a susținut o abordare flexibilă și pragmatică a tranziției energetice care să permită statelor membre spațiu pentru încercări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *