Acasă » Regenerabile » Tanczos Barna: Programul pentru prosumatori va fi reluat în decembrie

Tanczos Barna: Programul pentru prosumatori va fi reluat în decembrie

4 noiembrie 2021
Eolian
Bogdan Tudorache

Programul de finanțare a sistemelor solare ale prosumatorilor va fi reluat din decembrie, a anunțat joi

Ministrul Mediului, Tanczos Barna. El a mai spus că în câteva zile va fi lansat noul program prin care pot fi accesate fonduri pentru construcția staţiilor de încărcare a autoturismelor electrice. „Vom finanța peste 2.300 de astfel de stații și anul viitor ele vor fi completate prin Ministerul Dezvoltării, cu lansarea celor 15.000 de stații din PNRR”, a spus ministrul Mediului.

„În decembrie vor mai fi lansate două programe: 1. programul de fotovoltaice pentru persoane fizice. Vom păstra același sistem de depunere de proiecte prin instalatori, prin firme specializate care inițial se înregistrează în sistem și vor avea acest drept; și 2. vom lansa și un program de piste de biciclete în mare măsură pe structura ghidului care a mai fost lansat și în trecut”, a mai spus el.

Luna trecută, ministrul mediului a declarat că România va avea o reţea de 18.000 de staţii de încărcare a vehiculelor electrice în următorii 4 – 5 ani, din banii de la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) şi din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), potrivit Hotnews.ro.

El a spus atunci că AFM va lansa în maximum două săptămâni programul prin care administraţiile locale pot accesa bani pentru staţiile de încărcare.

„Programul pentru staţiile de încărcare va fi lansat în maximum două săptămâni. Am aprobat ghidul şi probabil va fi publicat săptămâna aceasta sau cea viitoare în Monitorul Oficial. Trebuie să construim această infrastructură de încărcare care în vestul Europei este bine pusă la punct. Vom finanţa peste 2.000 de staţii de încărcare pentru unităţile administrativ-teritoriale, mai vine şi PNRR cu peste 15.000 de staţii şi în patru-cinci ani vom ajunge la 18.000 de staţii de încărcare în România din aceste fonduri”, a spus ministrul Tanczos Barna, citat de Agerpres.

El a mai afirmat că ”România va beneficia de fonduri uriaşe prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi va fi obligată să implementeze reforme semnificative pe baza acestui program”.

„Salutăm decizia Comisiei (Europene, n.r.) şi ne bucurăm că suntem printre ţările care au Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă aprobat. România va beneficia de fonduri uriaşe şi va fi obligată să implementeze reforme semnificative pe baza acestui program. Tranziţie verde este programul Ministerului Mediului care cuprinde mai multe componente de investiţii pe reforme în domeniul mediului. Managementul apei este un domeniu foarte important. Aici vom avea peste un miliard de euro buget pentru dezvoltarea sistemelor de apă şi canalizare în România. Ştiţi foarte bine că avem infringement la acest capitol şi trebuie să avem rezultate concrete, să demonstrăm Comisiei că suntem în măsură să tratăm aceste probleme aşa cum trebuie. A doua componentă la fel de importantă este partea de păduri şi protecţie a biodiversităţii. Vom avea peste 600 de milioane (de euro, n.r.) pentru împăduriri şi sute de milioane pentru biodiversitate, pentru planuri de management, pentru refacere de habitate, pentru protejarea pajiştilor cu înaltă valoare genetică. A treia componentă – managementul deşeurilor – beneficiază de fonduri atât pentru platformele de depozitare voluntară a deşeurilor nemenajere, unde vom avea sute de primării care vor putea beneficia de finanţare pentru a realiza asemenea platforme. Vom finanţa, de asemenea, 15 platforme mari pentru zonele urbane, acolo unde pot fi depozitate deşeurilor din construcţii, de metal, plastic, lemn, cauciucurile, deşeurile periculoase”, a afirmat el.

 

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *