Acasă » Evenimente Trecute » Evenimente Trecute Recomandate » Strategia Energetică Națională începe cu listarea pachetelor minoritare din companiile de stat

Strategia Energetică Națională începe cu listarea pachetelor minoritare din companiile de stat

19 septembrie 2013
Evenimente externe
energynomics

]Directorul Direcției Generale de Privatizare din Departamentul de Energie, Gabriel Dumitrașcu, a afirmat în cadrul conferinței “Mediafax Talks About Energy” că în procesul de analizare a strategiei actuale energetice a România s-a constatat că de fapt este necesară o abordare care să anticipeze principalele dezvoltări europene.

Conform informațiilor din presa națională, în acest moment se lucrează la un caiet de sarcini pe baza căruia un consultant, ales prin licitație, va construi viitoarea Strategie Energetică Națională. Carmen Neagu, membru în Consiliul de Administrație al Transelectrica, nu este de acord cu această abordare. Reprezentantul Transelectrica este de părere că un consultant nu ar trebui să creeze Strategia Energetică. Rolul acestuia ar trebui să se limiteze la a realiza studiile de fundamentare ale acestei strategii.

Construirea Strategiei Energetice Naționale trebuie să rămână în sarcina Executivului, întrucât este un document care trebuie asumat politic și privește viitorul național pe un termen de referință mai mare de patru ani. În plus, ea trebuie să facă parte dintr-un proiect de țară mai amplu, în care să fie integrate și alte elemente economice, precum dezvoltarea industrială.

Până în prezent este însă clar și stabilit prin consens între toți actorii cu miză (autorități, producători, distribuitori, consumatori) că obiectivul major asumat al documentului-cadru pentru energie trebuie să fie acela al structurării tuturor elementelor necesare pentru a putea livra o orientare de dezvoltare economică, securitate și competitivitate crescute.

Putem spune că noua Strategie Energetică Națională a debutat înainte de crearea sa, prin listările pe bursă de pachete minoritare ale unor companii energetice aflate în subordinea Executivului, și cu unele succese notabile. Spre exemplu, listarea Transgaz pare a fi una reușită, consideră Gabriel Dumitrașcu, din moment ce prețurile acțiunilor sale nu au variații mari în timp.

Acest fapt conferă încredere în viabilitatea și performanțele societăților autohtone care urmează să treacă prin acest proces. După listarea Transgaz, autoritățile au decis ca pentru Nuclearelectrica oferta să fie structurată în tranșe destinate investitorilor instituționali (85% din ofertă), investitori retail (5% din ofertă) și investitori mici (10% din ofertă). Și decizia s-a dovedit una bună.

Listarea Nuclearelectrica, un succes pe piața locală de capital

Nuclearelectrica a performat bine la prima ieșire pe piața de capital. Până la încheierea tranzacțiilor din cadrul ofertei publice inițiale (20 septembrie) nu vom cunoaște situația pe segmentul alocat investitorilor instituționali, dar micii investitori (cei cu ordine de plasare între 100 și 15.000 de acțiuni) și investitorii tip retail (ordine de plasare pentru mai mult de 15.000 de acțiuni) au făcut subscrieri neașteptat de mari și de multe.

Micii investitori au suprasubscris de peste 5 ori în primele trei zile de tranzacționare, iar Președintele Bursei de Valori București (BVB) a declarat că subscrierea și pe retail a depășit toate așteptările, cu ordine de circa 50 de milioane de euro, aproape cât toată tranșa. În perioada imediat următoare urmează alte câteva listări importante pe pachete minoritare.

Romgaz, Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia și Hidroelectrica sunt pe această listă foart scurtă a companiilor care vor căuta surse de finanțare pe bursă. După Nuclearelectrica, Romgaz este următoarea companie care își va încerca norocul pe piața de capital, de data aceasta și pe plan extern.

Romgaz este listată deși nu are datorii mari și nu are probleme de finanțare

Romgaz va fi listată direct pe BVB, și prin certificate de depozit bazate pe acțiuni suport (GDR) pe Bursa din Londra. Gabriel Dumitrașcu a declarat că simulările realizate arată că această structurare a ofertei publice inițiale reprezintă modalitatea optimă prin care strângerea de fonduri poate fi maximizată. Întrucât Romgaz este un jucător semnificativ mai mare decât Nuclearelectrica, autoritățile au considerat că piața de capital internă este insuficient de matură pentru a putea absorbi cele 15% dintre acțiunile statului la Romgaz, cu țintă de circa 600 milioane de euro.

Scenariile Departamentului de Energie au arătat că de pe piața internă Romgaz ar putea colecta în jur de 200-220 de milioane de euro, circa o treime din ofertă. Prin urmare, celelalte două treimi vor fi listate prin GDR, în mod indirect, la Bursa londoneză. După ce va fi aprobat regulamentul pentru GDR făcut de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară vom cunoaște și câte acțiuni vor intra în componența GDR emise de Goldman Sachs, fondul care intermediază oferta Romgaz pentru Bursa londoneză. Practica obișnuită este ca un GDR să nu conțină mai mult de 10 acțiuni suport, iar Gabriel Dumitrașcu a afirmat că 1 GDR nu ar trebui să depășească în cazul Romgaz mai mult de 100 de euro ca valoare.

Lucian Anghel (Președinte BVB): Statul să nu mai încurce activitatea companiilor energetice de stat

Departamentul de Energie a oferit explicații și cu privire la alegerea de a oferi spre listare pe bursă exclusiv pachete minoritare. În primul rând ar fi vorba despre păstrarea inițiativei statului în aceste companii, măcar pentru încă un timp de acum încolo.
În al doilea rând, este necesar ca mai întâi companiile și cultura lor organizațională trebuie să asimileze practici și noțiuni care țin de performanța financiară și pachete de beneficii primite pe criterii și obiective de atins.

Apoi este vorba și de deprinderi de management, precum transparență decizională și control politic redus.Așa cum indica Lucian Anghel, președintele BVB, în cadrul conferinței despre energie organizată de Mediafax, acum nu mai este vorba de faptul că statul trebuie să ajute companiile din energie, ci despre un stat care trebuie doar să nu le mai încurce în activitatea lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *