Acasă » Petrol și Gaze » Ștefan Sabău: Piețele centralizate pot oferi transparență sistemului energetic din Republica Moldova

Ștefan Sabău: Piețele centralizate pot oferi transparență sistemului energetic din Republica Moldova

4 octombrie 2022
Dezvoltare profesională
energynomics

Platformele centralizate de tranzacționare a energiei și a resurselor energetice pot contribui la transparentizarea sectorului energetic, a declarat Ștefan Sabău, directorul general al BRM East Energy Republica Moldova, la conferința “Regional Approach – Chișinău”, organizată de Energynomics.

”Acum, că Republica Moldova are statutul de țară candidată la UE, una dintre reformele necesare este și cea în domeniul luptei anticorupție iar crearea unei piețe centralizate de tranzacționare are potențialul de a elimina foarte multe dintre potențialele suspiciuni de corupție care pot plana asupra unor operatori”, a afirmat Sabău.

Bursa Română de Mărfuri (BRM), cel mai vechi operator privat de piețe centralizate de tranzacționare a mărfurilor din România, a înființat în acest an în Republica Moldova o platformă de tranzacționare a resurselor energetice similară cu cea din București.

Crearea unei platforme bursiere oferă Chișinăului oportunitatea de asigura tranzacții cu energie într-un sistem transparent și echitabil pentru autoritățile publice și companiile care vor utiliza serviciile BRM.

”Vrem să dezvoltăm în Republica Moldova o platformă similară cu cea din România pentru tranzacții cu gaz, energie, produse petroliere și păcură. Un astfel de instrument de tranzacționare centralizată este crucial pentru că asigură transparență, concurență și generează reforme. Am decis să înființăm această companie și pentru a susține sistemul economic al țării prin taxe și locuri de muncă”, a spus el.

BRM încearcă să își întărească poziția în regiune și la începutul acestui an a semnat un acord cu Athens Exchange Group pentru furnizarea de servicii post-tranzacționare pe piața futures de gaze naturale din România, tranzacționate prin platforma BRM.

Conferința „Abordare Regională Chișinău” a fost organizată de Energynomics cu susținerea partenerilor noștri: BRM East Energy MD, Huawei, Kawasaki Gas Turbine Europe, Schneider Electric, Transelectrica, Transgaz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *