Acasă » Electricitate » Republica Moldova vrea să devină un culoar energetic către UE

Republica Moldova vrea să devină un culoar energetic către UE

4 octombrie 2022
Electricitate
energynomics

Republica Moldova și Ucraina au finalizat în acest an sincronizarea sistemelor energetice naționale cu statele din ENTSO-E (compus din transportatorii europeni de electricitate) și intenționează să devină un culoar de tranzit energetic către UE, a declarat Veaceslav Untilă, directorul general al Autorității Naționale de Reglementare a domeniul Energie din Moldova.

”Anul acesta, Moldova și Ucraina au finalizat sincronizarea în ENTSO-E, iar acest lucru ne va ajuta să avem un sistem energetic stabil. Vrem să ne întărim rolul de culoar energetic prin construcția unor linii electrice de interconexiune și prin asigurarea unui cadru legislativ operațional, pentru a avea concurență și o deschidere reală a pieței. Crearea acestui culoar energetic poate fi realizată numai prin extinderea conexiunilor cu România și Ucraina”, a spus Untilă, la conferința “Regional Approach – Chișinău”, organizată de Energynomics.

Republica Moldova, care depinde aproape 100% de importurile de gaze de la Gazprom, a obținut în acest an statutul de candidată la integrarea în Uniunea Europeană, însă odată cu această invitație a crescut substanțial numărul de reforme necesare a fi implementate într-o perioadă scurtă de timp.

Chișinăul încearcă să creeze premisele dezvoltării unei piețe energetice competitive atât prin diversificarea surselor de producere a energiei, cât și prin întărirea rețelelor energetice pentru integrarea in piața regională și apoi în cea europeană.

”Ne confruntăm cu o criză energetică fără precedent care are un impact major asupra întregii economii și a fiecărui cetățean. ANRE a luat măsuri pentru liberalizarea pieței energetice, dar avem în continuare nevoie de decizii prompte și inovatoare”, a spus Untilă.

Conferința „Abordare Regională Chișinău” a fost organizată de Energynomics cu susținerea partenerilor noștri: BRM East Energy MD, Huawei, Kawasaki Gas Turbine Europe, Schneider Electric, Transelectrica, Transgaz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *