Acasă » Electricitate » Distribuţie » Statul țintește 1 miliard de dolari din privatizarea Electrica prin bursă

Statul țintește 1 miliard de dolari din privatizarea Electrica prin bursă

11 aprilie 2014
Distribuţie
energynomics

Capitalul social al Electrica va fi majorat cu 105% înainte de listare, iar acţiunile nou emise vor fi scoase la vânzare pe bursa de la Bucureşti şi cea din Londra, arată documentația Departamentului de Energie propusă spre adoptare prin HG. Electrica mai administrează ultimele trei distribuţii de energie electrică rămase în proprietatea statului: Muntenia Nord, Transilvania Nord şi Transilvania Sud.

Scrisoarea de intenție din 5 martie 2014 încheiată cu FMI indică finalizarea privatizării complete prin Bursă a Electrica până la finalul acestui an, după ce sunt rezolvate preluarea într-o nouă societate a participațiilor minoritare ale Electrica în alte companii, soluționări de neplăți ale unor clienți (ex. CFR) și lichidarea companiilor regionale de servicii energetice din Banat, Dobrogea și Moldova.

Din listarea duală la bursele din Bucureşti şi Londra, statul vrea să obțină între 800 milioane și 1 miliard de dolari. „Având în vedere dimensiunea estimată a IPO Electrica, cererea necesară ce trebuie generată este de 800 milioane – 1 miliard de dolari. Un asemenea nivel al cererii ar putea fi atins doar prin accesarea marilor investitori”, spune Departamentul pentru Energie. Tranșele ofertei vor fi structurate pe trei paliere: tranșa investitorilor instituționali și două tranșe de retail (subscrieri mari și subscrieri mici).

Procentele încă nu au fost alocate, dar micii investitori vor să li se garanteze un nivel minim al subscrierii și să nu mai fie marginalizați de bănci. Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital, a declarat cotidianului Bursa: „[…] ne dorim ca investitorilor mici să li se garanteze subscrieri de minim 10.000 de euro şi ca ei să nu mai fie «diluaţi» prin acordarea de scrisori de garanţie de către bănci clienţilor premium, aşa cum s-a întâmplat la oferta precedentă (Romgaz- n.r.)”.

Exact ca-n cazul Romgaz, Departamentul pentru Energie estimează un nivel scăzut al atracției acțiunilor Electrica pentru capitalul intern, potrivit ideii că investitorii mari sunt foarte rari pe piața de capital din România. Dacă ar fi listată doar la Bucureşti, Electrica ar putea strânge maxim 250 milioane de dolari, spun cei din Departament.

„Experienţa ofertelor publice precedente a evidenţiat faptul că investitorii internaţionali investesc în mod normal nu mai mult de 3 până la 4 milioane dolari în cadrul unui IPO (ofertă publică iniţială – n.r.). Având în vedere cele menţionate mai sus, se poate presupune că, utilizând baza de investitori activi pe BVB, s-ar putea plasa o oferta de doar până la 250 milioane dolari numai pe BVB. O suprasubscriere solidă de aproximativ două ori faţă de acţiunile oferite este necesară pentru obţinerea unui preţ favorabil în cadrul ofertei şi pentru tranzacţionarea ulterioară (numită generic piaţă secundară).”, arată nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de guvern pentru strategia de privatizare a unicului distribuitor de energie electrică deținut încă de către stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *