Acasă » Interes general » Digitalizare » Soluții tehnice pentru eficiență energetică de la ENGIE România

Soluții tehnice pentru eficiență energetică de la ENGIE România

7 iulie 2021
Digitalizare
Gabriel Avăcăriței

Grupul ENGIE este prezent în 70 de țări, are circa 170.000 de angajați (2019) și o cifră de afaceri de peste 60 de miliarde de euro. Grupul a pregătit investiții de peste 11 miliarde de euro pentru perioada 2019-2021, a afirmat Alin Nicolae, Head of Energy Efficiency Solutions & Design, ENGIE România, în cadrul conferinței „Digitalizare și Eficiență energetică – Timișoara”, organizate de Energynomics.

”Direcțiile de dezvoltare strategice includ, pe primul plan, producția din surse regenerabile, ENGIE fiind nr. 1 în producția de energie eoliană și solară din Franța și nr. 2 pe zona de electromobilitate, cu o capacitate instalată verde de 24,8 GW. Grupul este nr 1. în producția independentă de energie electrică la nivel mondial, cu 21,7 milioane euro în contracte la nivel mondial în vânzarea de energie electrică pe segmentul de retail și cu angajamentul de a ne retrage din zona de operare pe cărbune.

”Pe zona de gaz natural suntem nr. 1 ca operator al rețelelor de gaze naturale din Europa (transport, distribuție, înmagazinare și terminale de GNL). Suntem pe locuri fruntașe în tot ce înseamnă operarea de înmagazinare și injectarea de hidrogen verde în terminalele de distribuție din Franța. În viitor ne dorim să fim nr. 1 la nivel mondial în zona sistemelor de răcire și, de asemenea, nr. 2 în furnizarea de servicii tehnice. În ceea ce privește soluțiile pentru clienți, ținta ambițioasă este de a avea până la 5 miliarde de euro investiți în soluții, fiind acoperite deja circa 3,5 miliarde de euro”, a spus Alin Nicolae.

În România, Grupul are 4.000 de angajați, 37.000 de clienți în zona de energie electrică, 1,86 de milioane de clienți pe zona de gaze naturale și 675.000 de contracte de servicii energetice, la nivelul anului 2019. ”Nici anul acesta cifrele nu sunt foarte departe”, a precizat Alin Nicolae.

ENGIE deține două parcuri de producție eoliană în România – Brăila Winds și Alizeu Eolian, cu o putere instalată cumulată de 100 MW. Unitățile au produs în 2019 circa 253 GWh.

Pe zona solară, ENGIE a achiziționat un nou parc la finalul anului 2020, Ever Solar, de 9,3 MW, cu o producție de 55 GWh până în prezent, de la momentul punerii în funcțiune.

 width=”Ca soluții tehnice, ENGIE vine cu o serie de propuneri pentru clienți, în baza mai multor arii de specializare, care țin atât de consultanță energetică și project management pentru diverse tipuri de proiecte de eficientizare, cât și de sursele regenerabile de energie. În ceea ce privește managementul energetic, contractele de performanță energetică reprezintă încă o provocare pentru piața românească. În zona de consultanță putem puncta zona de audit energetic și certificare BREEAM. Suntem foarte prezenți, de asemenea în zona de electromobilitate și suntem pionieri în ceea ce privește stațiile de încărcare cu gaz natural comprimat (GNC), un domeniu mai puțin dezvoltat în România”, a mai spus el, oferind apoi detalii despre modelele de business și financiare propuse partenerilor.

Conferința „Digitalizare și Eficiență energetică – Timișoara” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri ABB, Centrica Business Solutions, Eaton, ENGIE Romania, Enel X România, Kawasaki Gas Turbines Europe, Renovatio, Sixt, Wiren.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *