Acasă » Electricitate » Soluții de eficiență energetică de la Enel X – iluminat, servicii digitale, producție distribuită

Soluții de eficiență energetică de la Enel X – iluminat, servicii digitale, producție distribuită

20 iunie 2022
Electricitate
energynomics

La Oradea, Energynomics și SmartiCity au organizat în Sala de Consiliu a Primăriei prima conferință comună dedicată pregătirii pentru orașe inteligente în România. În intervenția domniei-sale, Dorin Chisăliță, Head of eCity România, Enel X România, a prezentat mai întâi de toate soluții de iluminat public cu LED stradal, interior sau pietonal de la Enel X.

“Dacă trecem de la o soluție veche, la una de iluminat cu LED, facem o reducere foarte mare a consumului de energie, undeva între 40 și 60%. Apoi, putem veni cu soluții de telegestiune și iluminat adaptiv”, a adăugat el, prezentând două studii de caz. Primul a fost un proiect de modernizare a infrastructurii de iluminat care a constat în furnizarea de echipamente pe tehnologie LED GDS Talede Plus și executarea de lucrări de înlocuire a aparatelor de iluminat, a elementelor existente de prindere pe stâlp și de conectare la rețea cu unele noi, de ultima generație. “Vorbim despre 663 de corpuri de iluminat înlocuite și de adăugarea a 37 de aparate noi, într-un proiect de circa 80.000 de euro și o perioadă de execuție de 5 săptămâni”, a explicat Dorin Chisăliță.

Un al doilea proiect a fost finanțat cu fonduri AFM și a condus la reducerea consumului de energie cu circa 55%. “Această municipalitate nu va mai avea costuri cu întreținerea sistemului de iluminat public, pentru următorii cinci ani”, a precizat el.

Telegestiunea poate eficientiza consumul mai mult decât în cazul simplei treceri la tehnologia LED. ”Sistemul de telegestiune poate fi integrat cu senzori de mișcare, astfel încât să avem un iluminat adaptativ raportat la șosea, fără umbre. Putem furniza și soluții de telegestiune și luminat adaptativ cu camere, astfel încât lumina să se aprindă în cascadă atunci când există trafic”, a mai spus el, prezentând câteva studii de caz în acest sens.

În zona de servicii digitale, Enel X este prezentă cu aplicația proprie YoUrban, care înglobează mai multe soluții, inclusiv managementul de la distanță.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI DORIN CHISĂLIȚĂ

A doua linie de business a Enel X în România este cea de clădiri inteligente eficiente și panouri fotovoltaice, unde compania oferă de asemenea soluții la cheie. Totodată, zona de mobilier urban furnizată de Enel X poate include stații de încărcare electrice sau pot fi accesate diverse soluții de informare și plată. În același timp, Enel X dispune de un portofoliu larg de ecosisteme gestionate online pentru mobilitate urbană, inclusiv stații proprii de reîncărcare electrice pentru mașini și autobuze și contracte cu principalii furnizori de autobuze electrice din lume.

Conferința “Comunități sustenabile – Oradea” a fost organizată de Energynomics și SmartiCity pe 2 și 3 iunie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.