Acasă » Electricitate » Austria anunță reactivarea unei centrale pe cărbune

Austria anunță reactivarea unei centrale pe cărbune

21 iunie 2022
Electricitate
energynomics

Guvernul austriac, confruntat cu scăderea livrărilor de gaze din Rusia, a anunțat duminică seara că va reporni o centrală pe cărbune dezafectată pentru a putea compensa o eventuală penurie, transmite AFP.

Cancelaria austriacă a anunțat într-un comunicat de presă publicat la încheierea unei reuniuni de criză că, împreună cu grupul Verbund, principalul furnizor de energie electrică al țării, „s-a convenit reactivarea centralei termice” situată în Mellach (sud), în prezent închisă. Obiectivul este ca aceasta „să poată produce din nou energie electrică, din cărbune, în caz de urgență”, conform Agerpres.

Procesul ar trebui să dureze câteva luni, a precizat ministerul mediului pentru agenția de presă APA.

Mellach, ultima centrală pe cărbune din Austria, a fost închis în primăvara anului 2020, ca parte a dorinței guvernului de a elimina această sursă poluantă de energie şi de a produce 100% electricitate din surse regenerabile până în 2030.

„Obiectivul nostru principal este să asigurăm aprovizionarea țării”, al cărei gaz provine în proporție de 80% din Rusia, a justificat cancelarul conservator Karl Nehammer, care guvernează împreună cu Verzii. „Este vorba de înlocuirea gazului rusesc lipsă cu alte surse sau furnizori, astfel încât să putem continua să facem rezerve”.

Austria avea un procent de stocare de 39% la jumătatea lunii iunie, un procent mai mare decât media Uniunii Europene, potrivit comunicatului de presă.

Şi Germania a anunțat duminică măsuri de urgență ce includ posibilitatea de a folosi centrale electrice pe cărbune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.