Acasă » Interes general » Boloş: România are multe motive de a renegocia PNRR – va fi o negociere dură

Boloş: România are multe motive de a renegocia PNRR – va fi o negociere dură

19 iunie 2022
Interes general
energynomics

Ministrul Investițiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, afirmă că România are multe motive de a renegocia Planul Național de Redresare şi Reziliență (PNRR), el subliniind că este nevoie de argumente aduse Comisiei Europene pentru ca aceasta să accepte schimbarea termenilor agreați în Plan.

Ministrul Investițiilor şi Proiectelor Europene consideră că România are „multiple” motive pentru a renegocia PNRR, conform News.ro. 

„Întâi de toate, România, ca şi toate țările membre ale Uniunii Europene, se găseşte în fața unor noi realități pe care le-au generat crizele pe care le parcurgem. Să nu uităm că atunci când am început negocierea Planului Național de Redresare şi Reziliență discuțiile s-au purtat pentru ca România şi toate statele membre să-şi refacă capacitatea de reziliență pe timp de criză, iar acea criză era criza medicală. Suntem în 2022, la criza medicală pandemică s-au adăugat criza energetică şi criza războiului. Criza războiului încă nu este resimțită în zona de industrie alimentară şi în zona de exporturi pe care le făcea Ucraina împreună cu Rusia pe ceea ce înseamnă componenta de cereale”, a spus el.

”Există această perspectivă a unei crize alimentare. Sigur, nu este cazul României, pentru că avem un potențial agricol enorm, dar trebuie să avem alocate fondurile spre această nouă componentă de criză pe care o anticipăm şi pe care o anunță toate instituțiile abilitate în acest sens, pe de o parte. Pe de altă parte, să nu uităm că suntem într-un proces inflaționist care este rezultatul unei inflații bazate pe costuri (…) deci toate aceste lucruri care se întâmplă acum la nivel macroeconomic ne dau semnalele necesare pentru ca România, la renegociere, să poată regândi PNRR încât (să beneficieze de) intervențiile de care va fi nevoie – şi discutăm de mediul de afaceri adică competitivitatea economică, discutăm de securitatea alimentară, discutăm de independența energetică – toate acestea sunt realități pe care nu vom avea cum să le neglijăm”, a declarat Marcel Boloş, joi seară, la Euronews România.

Întrebat dacă este posibil ca o renegociere să ducă la impunerea unor criterii mai dure din partea Comisiei Europene, ministrul a răspuns afirmativ, el arătând că negocierea cu Comisia Europeană „nu este una foarte simplă” şi adăugând că nu se poate cere Comisiei Europene renegocierea PNRR „doar pentru că aşa s-a decis undeva sau doar pentru că tu ai o intenție” şi fără argumente. 

„Aici va fi o negociere dură, iar noi, din această perspectivă, în această vară trebuie să ne facem bine temele, pentru că fundamentul negocierii cu Comisia sunt argumentele (…) Nu merge acest proces de negociere decât cu argumente şi s-a introdus noțiunea de circumstanță obiectivă”, a adăugat ministrul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.