Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » SOCAR vrea benzinăriile OMV din Turcia

SOCAR vrea benzinăriile OMV din Turcia

9 ianuarie 2014
Consumatori
energynomics

Compania naţională de petrol și gaze din Azerbaidjan (SOCAR) vrea să preia toate benzinăriile pe care OMV le deține prin compania OMV Petrol Ofisi (POAȘ) în Turcia. OMV intenționează să renunțe complet la aceste operațiuni din Asia Mică, deși este lider de piață pe acest segment. Mai mult, creșterea consumului de carburant a fost de 7% în primele nouă luni din 2013, Turcia fiind deja una dintre economiile bine dezvoltate aflate la confluența Europei de Sud-Est și Orientului Mijlociu.

Dacă se va ajunge la o înțelegere, SOCAR va intra în  posesia a circa 2.100 de staţii de alimentare și va deveni brusc cel mai mare distribuitor de carburant din piața turcă. Totodată, achiziționarea stațiilor de alimentare ar fi o integrare bine-venită cu activitatea de petrochimie pe care o desfășoară deja în Turcia. OMV a cumpărat POAȘ în 2010, achiziționând un pachet majoritar prin cumularea participațiilor cumpărate de la Dogan Holding și statul turc.

Între timp, OMV a ajuns să dețină POAȘ în proporție de 97%, potrivit presei azere. Ziarul Financiar notează că firma din Austria a făcut din POAȘ liderul distribuţiei de carburant din Turcia. În 2013, potrivit datelor preliminare pentru primele nouă luni ale anului, POAȘ avea o cotă de piaţă de 21,7% pe segmentul de benzină şi 24,9% pe motorină. SOCAR urmărește de mai bine de un an să intre pe piața de carburant din Turcia, în 2012 deschizând negocieri cu firma de distribuție din Turcia a British Petroleum (BP). Dacă tranzacția dintre SOCAR și OMV se va încheia cu succes, SOCAR va avea competitori puternici în Turcia, precum BP și consortiul anglo-olandez Royal Dutch Shell.

O piață care are bune perspective de dezvoltare, turcii au cumpărat 1,4 milioane de tone de benzină în primele trei trimestre din 2013, iar cele de motorină au înregistrat un avans spectaculos de aproape 8%, situându-se la 12,5 milioane de tone, spune ZF citând agenția turcă de reglementare în energie. Turcia este una dintre poveștile de succes a ultimilor 14 ani, reușind să se apropie considerabil de statul de putere regională, în ciuda fluctuațiilor de creștere economică din ultimii ani.

Dezavantajată de lipsa aproape totală a resurselor de petrol și gaze, Turcia este nevoită să importe cantități din aceste materii prime pentru asigurarea consumului. Acest lucru înseamnă prețuri mari la carburanți. Potrivit unei analize a Băncii Mondiale, în Turcia un litru de benzină costa în 2012 în Turcia 2,54 dolari, iar unul de motorină costa 2,33 dolari. Bloomberg remarca în acest context că Turcia are cel mai mare preţ la carburant raportat la puterea de cumpărare a populaţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *