Acasă » Electricitate » Sistemul energetic nu va putea prelua toate capacitățile regenerabile care se construiesc

Sistemul energetic nu va putea prelua toate capacitățile regenerabile care se construiesc

9 noiembrie 2022
Distribuţie
energynomics

Sistemul energetic național nu este pregătit să preia toată cantitatea de energie din surse regenerabile care urmează să intre în piață. Din acest motiv, este posibil ca nu toate noile capacități de producție să aibă loc în sistem. Pe de altă parte, în viitorul peisaj energetic vor câștiga tot mai mult teren companiile de tip ESCO, a explicat Kurt Weber, directorul general al companiei de consultanță Horváth, în cadrul conferinței “Viitorul utilităților – 2022”, organizată de Energynomics.

”Sistemul național nu este pregătit pentru valul de regenerabile care stă să intre în piață. Va fi interesant de văzut câte din aceste capacități își vor găsi locul. Aceste investiții în regenerabile afectează foarte mult activele existente și investițiile în rețele. Acum nu există suficientă energie în piață, pentru că legislația a descurajat complet investițiile și au rămas doar sursele scumpe și poluante”, a spus Kurt Weber.

Schimbările prin care trece sistemul energetic, ca urmare a valului de energii verzi și a obligației de reducere a amprentei de carbon, vor determina și transformări radicale a modului în care companiile de utilități relaționează cu clienții lor. În viitor, rolul unei astfel de companii va fi nu doar să furnizeze energie, ci și soluții de sprijinire a clienților pentru optimizarea consumului de energie și pentru a economisi energia.

O oportunitate va fi reprezentată de noul concept de distributed generation, care are potențialul de a reduce prețul energiei. Pentru a funcționa în cadrul acestui nou concept, producătorii și consumatorii de energie vor trebui să fie cât mai aproape unii de alții, pentru a evita costurile mari de transport al energiei, dar și pentru a reduce la maximum pierderile din rețea.

Totuși, conceptul de distributed generation va trebui utilizat doar acolo unde va putea produce cele mai multe efecte pozitive. Un rol tot mai mare îl vor avea companiile de tip ESCO (firma care dezvoltă, proiectează, construiesc și finanțează proiecte care au drept scop reducerea consumului de energie – n.r.), iar astfel, va scădea dependența consumatorilor față de furnizori.

”Trebuie să vedem unde își are rostul un astfel de sistem. Se vor crea niște rețele de producători și consumatori care constituie infrastructura tehnică pentru conceptul de energy comunities. Aceste concepte atrag multe fonduri, dar vor avea un impact asupra marilor companii de utilități, al căror rol se va schimba. Acum vedem multe firme care investesc în capacități de producție. Impulsul lor primar este de a căpăta cât mai multă cofinanțare. Merită văzut ce rol are capacitatea de stocare în astfel de proiecte”, a adăugat Weber.

În prezent, piața energetică se află într-un context extrem de volatil în ceea ce privește prețurile, iar perspectivele nu sunt prea optimiste. Potrivit lui Weber, prețul gazelor naturale va continua să fie ridicat pe termen mediu, iar din acest motiv este de așteptat ca multe proiecte de construcție a unor termocentrale pe gaz să nu se mai realizeze.

De asemenea, prețul energiei va continua și el să fie ridicat, mai ales din cauza certificatelor de CO2 impuse producătorilor din surse de energie considerate poluante.

”Sunt multe aspecte care dau dureri de cap în momentul de față. Veștile privind piața de energie din România nu sunt foarte bune. Acum toți și-au umplut depozitele de gaze naturale, dar pe termen mediu și lung gazul va rămâne scump. Contextul actual nu cred că este propice investițiilor în capacități producere a energiei din gaz. Este o perdea de fum și vor fi foarte greu de realizat proiecte noi pe gaz, deci cred că va trebui să mai trăim o vreme cu capacitățile pe cărbune care vor duce prețul energiei în sus. Drept urmare, prețul energiei va continua să fie mare și va fi influențat mai ales de prețul certificatelor de CO2. O presiune suplimentară asupra sistemului energetic va fi exercitată de pompele de căldură și încărcătoarele pentru mașinile electrice. Vom vedea vremuri destul de dificile în următorii ani” , a mai spus Weber, explicând că Horváth are propriile sale modele de proiectare care iau în considerare aspecte și cifrele reale, “nu ce dorește ministerul sau ce doresc alți oficiali” să le fie transmis.

Conferința “Viitorul utilităților – 2022” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: Eaton Electric, Horváth, Megaconstruct, Photomate, SAS România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *