Acasă » Electricitate » Investițiile în energie sunt întârziate de dublarea sau chiar triplarea timpilor de livrare a echipamentelor

Investițiile în energie sunt întârziate de dublarea sau chiar triplarea timpilor de livrare a echipamentelor

9 noiembrie 2022
Distribuţie
energynomics

Războiul din Ucraina a provocat perturbări severe în toate sectoarele economice și în toate lanțurile de aprovizionare, care, la rândul lor, conduc la întârzieri în finalizarea multor investiții. Dacă până la începutul acestui an, livrarea unui transformator dura, în medie, două sau trei luni, acum această perioadă s-a extins la cel puțin jumătate de an, a declarat Iordan Mincă, Eaton EMEA Utility Segment Leader, în cadrul conferinței “Viitorul utilităților – 2022”, organizată de Energynomics.

”Până acum un și ceva, un transformator de mare putere se livra în două-trei luni, dar acum s-a ajuns la șase luni sau chiar mai mult de un an pentru cele de putere foarte mare. Sunt multe alte astfel de exemple. Aceste situații duc la întârzieri de proiecte, inclusiv pe partea de instalații fotovoltaice și investiții în rețeaua electrică”, a spus Mincă.

Industria energetică se află într-un moment de presiune extremă ca urmare a adoptării țintelor globale ambițioase de reducere a dioxidului de carbon și a emisiilor poluante, însă unul dintre cele mai îngrijorătoare lucruri este că, la nivel global, infrastructura energetică este învechită. Din acest punct de vedere, programul European REPowerEU este binevenit, dar este greu de crezut că se va reuși utilizarea întregii sume alocate, de 221 miliarde de dolari.

”REPower prevede investiții imense, dar rămâne de văzut și câți din acești bani vor ajunge efectiv în investiții. Măcar jumătate sau un sfert dacă s-ar investi, tot ar avea un impact major”, a adăugat el.

Din perspectiva vânzărilor, compania se axează în Europa și, implicit în România, pe comercializarea echipamentelor de distribuție și protecție a rețelei. Eaton își propune să producă echipamente și soluții pentru automatizarea distribuției de energie fără să folosească gaze toxice, care sunt utilizate, încă, inclusiv în instalațiile fotovoltaice.

”Este un paradox să spun că fac un parc fotovoltaic, dar pun în el SF-6, un gaz mult mai toxic decât CO2. Este păcat să folosim echipamente care nu sunt prietenoase cu mediul”, a adăugat Mincă.

Una dintre cele mai mari provocări la care va fi suspusă rețeaua electrică este reprezentată de consumul masiv de energie provocat de utilizarea pe scară tot mai mare a pompelor de căldură și a încărcătoarelor pentru mașinile electrice. Potrivit lui Mincă, rețeaua electrică nu este pregătită să reziste unui consum atât de mare de energie, astfel că este nevoie de soluții de planificare a consumului și a folosirii prizelor pentru bateriile mașinilor electrice.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI IORDAN MINCĂ

”Mașinile electrice vor avea nevoie de stații de încărcare. Dacă vor funcționa simultan prea multe, se va depăși sarcina maximă a rețelei și vor fi deconectate de la rețea. O soluție ar fi să monteze echipamente cu puteri mai mari, dar e scump. O alta e să folosească un modul de stocare de câteva sute kW și un gateway care poate fi integrat în sistemul SCADA al operatorului, care să controleze câți consumatori pot folosi simultan sursele de energie”, a spus Mincă.

Conferința “Viitorul utilităților – 2022” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: Eaton Electric, Horváth, Megaconstruct, Photomate, SAS România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *