Acasă » Electricitate » Sfârșitul hidrocarburilor: De la Tesla și SolarCity, la bateria care stochează lumină solară

Sfârșitul hidrocarburilor: De la Tesla și SolarCity, la bateria care stochează lumină solară

20 ianuarie 2014
Electricitate
Bogdan Tudorache

Elon Musk, miliardarul din Silicon Valley, omul din spatele sistemului de plăți online PayPal, al mașinii de lux electrice sport Tesla lux și al companiei de turism spațial SpaceX a finanțat proiectul de cercetare al unei noi baterii care stochează lumina provenită de la panouri solare.

Musk, președinte al SolarCity, cel mai mare integrator de sisteme solare rezidențiale din SUA,  tocmai a lansat o combinație letală pentru combustibilii clasici: sisteme de baterii pentru autoturisme Tesla care stochează energie electrică de la panouri solare, conform FT.com.

Crearea unei modalități de a stoca energia solară generată într-o zi însorită pentru a fi utilizată  atunci când soarele nu strălucește, sau folosirea energiei electrice de la ferme eoliene în zile fără soare au reprezentat cele mai căutate invenții de către industria de regenerabile.

Bill Gates, co-fondatorul Microsoft, este unul din sponsorii companiilor care încearcă să rezolve această ecuație.

Schimbări majore în modul de producție a energiei

Sistemul de baterii dezvoltat de SolarCity nu este un răspuns ieftin, utilizabil pe scală largă la prețuri accesibile, spun analistii, dar ar putea determina schimbări importante în modul în care este utilizată energia.

Sistemul este lansat în primul rând pentru întreprinderi, deoarece are ca scop reducerea costurilor energiei, în continuă creștere: taxele impuse de utilități, nu numai pentru cantitatea de energie electrică o companie o folosește, dar și pentru nivelul de energie de care are nevoie în orice moment, în timp.

SolarCity spune că sistemele de  baterii pot reduce aceste așa – numitele „taxe de cerere” de flux în mod semnificativ, prin furnizarea de energie atunci când cererea este mai mare, precum și furnizarea de back-up de putere în timpul întreruperilor care afectează tot mai des rețeaua îmbătrânită de energie electrică din SUA.

Mai întâi pentru companii, apoi pentru consumatorii casnici

Compania ofera inițial sistemul, cunoscut sub numele de DemandLogic, în locurile în care energia de vârf este taxată mai mult, cum ar fi părți din California, Connecticut și Massachusetts, și speră ca în cele din urmă să lanseze și un sistem pentru gospodării.

„Consumatorii casnici au un grad de utilizare diferit de clienti corporativi mari, deoarece nu sunt loviți de taxearea de vârf”, spune Eric Carlso, director senior de integrare rețea al SolarCity.
„Suntem în prezent în stadiul de pilot cu oferta noastră rezidențială de stocare ce oferă back-up de putere în cazul unei pene de rețea și pe timp de noapte, atunci când sistemele solare proprietare nu sunt producătoare de energie. Oferim aceste sisteme-pilot în California la câteva sute de clienții rezidențiali inițial.”
SolarCity va începe instalarea primelro sisteme DemandLogic pentru întreprinderi la jumătatea anului 2014.

Deocamdată, însă., impactul tehnologiei de pe piața energetică largă nu este încă clar, din cauza prețului ridicat al bateriilor litiu-ion pe care le folosește, spune Sam Jaffe, analist în cadrul grupului de cercetare Navigant.
„Acest tip de produs profită de subvenții importante în SUA și din cauza asta sistemul are un preț ce permite reducerea cererii de consum de vârf”, spune el.

Cu toate acestea, prețurile de baterii sunt în scădere rapidă. Jaffe spune că bateriile cu litiu mai mici, cum ar fi cele pentru laptop-uri, costă acum 200 dolari – 250 dolari pe kwh, în comparație cu 1.200 dolari în urmă cu trei ani, în timp ce cele mai mari utilizate în mașinile electrice costă 300 – 400 dolari pe kWh , jumătate din prețul din urmă cu doi ani.

„Ne așteptăm să devină din ce în ce mai ieftine”, a spus el.

Dacă sistemele de stocare a energiei solare se răspândesc pe scală largă, este foarte posibil să dea dureri de cap suplimentare producătorilor de energie convențională, conchide ft.com.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Un comentariu la „Sfârșitul hidrocarburilor: De la Tesla și SolarCity, la bateria care stochează lumină solară”

  1. scridon radu-lucian

    DEMANDLOGIC.Este o evolutie uluitoare a tehnicii, aceste realizari in domeniul automatizarii bateriilor solare, cuplata cu iluminatul cu LED sau cu consumatorii mici, va genera schimbari majore in gestionarea energiei electrice.Automatizarea cladirilor industriale si casnice,reduceri de cabluri si accesorii si altele, va genera automat economii pentru consumatori.Este necesara o informare rapida a celor implicati, cuplata cu o legislatie adecvata de atragere a unei echipe puternice de profesionisti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *