Acasă » Electricitate » Niculescu: România a ținut lumina aprinsă, la propriu, în Republica Moldova, pe perioada crizei

Niculescu: România a ținut lumina aprinsă, la propriu, în Republica Moldova, pe perioada crizei

24 mai 2024
Electricitate
energynomics

România a ținut lumina aprinsă, la propriu, în Republica Moldova pentru două ierni şi a reuşit să facă asta pentru că a avut un sistem energetic pregătit, a declarat, joi, preşedintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu, potrivit Agerpres.

„Din punctul meu de vedere, cu cât ne proiectăm investiții în sistemul energetic care să ne asigure un mix echilibrat de producție de energie electrică, rezolvăm şi problema de security of supply, precum şi problema de suportabilitate a costului energiei în factura consumatorilor casnici şi non-casnici pe partea de energie electrică. Din punctul acesta de vedere, România a dat dovadă de consecvență în ultimii ani, prin sursele de finanțare şi programele guvernamentale cu un nivel foarte mare de finanțare. Am văzut şi în perioada crizei energetice că România, la propriu, a ținut lumina aprinsă în Republica Moldova pentru două ierni, adică ajutorul dat vecinilor a fost unul consistent. Am reuşit să facem lucrul acesta tocmai pentru că am avut un sistem energetic pregătit să facă asta, pregătit să asigure nevoia de energie la nivelul consumului de energie din România şi atunci am putut să întindem o mână de ajutor şi Republicii Moldova. De ce să nu extindem acest ajutor şi către alte țări, când este nevoie şi de ce să nu ne consolidăm poziția de lider regional în ceea ce priveşte domeniul energiei?”, a menționat Niculescu.

Şeful ANRE a susținut că România este prima țară din regiune în domeniul „off shore wind”, odată cu promulgarea unui proiect de lege în acest sens de către preşedintele Klaus Iohannis.

„Am dat dovadă de lider şi din acest punct de vedere o să reamintesc pe scurt proiectul promulgat de către preşedintele României în ceea ce priveşte producția de energie „off shore wind”, sector care este pentru prima dată reglementat de o țară riverană Mării Negre, fapt care ne poziționează pe primul loc în regiune în acest domeniu. Repet, cred că soluția la această problemă o reprezintă investițiile pe tot lanțul: în producția de energie electrică, în dezvoltarea rețelelor de transport – pentru că degeaba producem energie în sud-estul României, cum producem acum, dacă nu suntem capabili să o transportăm în zona de consum nord-vest, mai ales, investiții în rețele de distribuție care trebuie să facă față tuturor provocărilor din această perioadă, de la prosumator până la proiecte care trebuie racordate în rețelele de distribuție, digitalizare etc”, a subliniat preşedintele ANRE.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *