Acasă » Electricitate » Sergiu Bazarciuc, Simtel: Centralele fotovoltaice pentru autoconsum reduc costurile cu energia electrică până la 40%

Sergiu Bazarciuc, Simtel: Centralele fotovoltaice pentru autoconsum reduc costurile cu energia electrică până la 40%

21 octombrie 2021
Electricitate
Bogdan Tudorache

Centralele fotovoltaice pentru autoconsum reduc costurile cu energia electrică până la 40%, a declarat Sergiu Bazarciuc, Executive Manager, Simtel, în cadrul conferinței ONLINE “Soluții verzi pentru spații comerciale, industrie și clădiri”, organizate de Energynomics. ”Există o predictibilitate a prețurilor pentru componenta de energie pe care ți-o asiguri singur și contribui simultan la reducerea emisiilor de carbon. Astfel, 1 MWh de energie produsă reduce emisiile cu 1,3 tCO2”, a afirmat Sergiu Bazarciuc.

Costurile de instalare, cu avize incluse, se ridică, pentru o centrală solară, la circa 700-850 de euro per KWp, iar 1 KWp instalat produce 1.100-1.300 kWh de energie anual și are nevoie de 7-8 mp de acoperiș. Perioada de amortizare variază, în funcție de prețul energiei, între 5 și 7 ani, rata de rentabilitate (IRR) fiind de circa 10-12%. Sistemele au o durată de viață de 25 de ani, iar costurile de mentenanță se ridică la 7-9 euro/kWp anual. Proiectele au o durată de dezvoltare de 30-90 de zile.

Simtel a instalat în ultimii ani 20 de centrale pentru MegaImage, 27 de centrale pentru Dedeman, 46 pentru Penny Market, 250 pentru Telekom, 10 pentru Vodafone, 2 pentru Kaufland, precum și alți producători din diverse industrii.

Totodată, Simtel este activă și în domeniul stațiilor de încărcare electrice. Legislația va impune noi dezvoltări în clădiri, pe viitor. Clădirile mari va trebui să aibă cel puțin 10% din locurile de parcare dotate cu puncte de încărcare pentru mașini electrice, până în 2025. Într-un parteneriat cu ABB, Simtel realizează stații cu încărcare normală de 22kW în curent alternativ (AC), stații rapide de 54 kW AC și în curent continuu (DC), precum și stații ultra-rapide, de 150 kW DC. ”Noi realizăm soluții la cheie, stabilim soluția de implementare, partea de inginerie și proiectare, de obținere a autorizației, instalare și mentenanță”.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI SERGIU BAZARCIUC

”Avem în dezvoltare, aproape finalizată, o platformă software pentru operarea și mentenanța stațiilor de încărcare indiferent de modelul stațiilor”, a mai spus el, oferind câteva studii de caz din retail (12 unități pentru Penny Market, acoperind autostrada A2, și 37 de stații pentru un alt retailer).

Simtel, o companie specializată în inginerie, furnizare de echipamente și materiale, construcție și mentenanță (EPCM) înființată în anul 2000, s-a lansat în acest an pe piața Aero a Bursei de Valori București sub simbolul SMTL. ”Suntem o companie de oameni tehnici, de inginerie și tehnologie, și 60% din angajații companiei sunt ingineri. Activăm în trei domenii, domeniul cu care am început, cel de telecomunicații, unde realizăm proiecte la cheie pentru operatorii telecom din România și din afara României, automatizări industriale și energie regenerabilă. Activăm pe partea de eficiență energetică și soluții cu precădere axate pe resurse solare. Ce ne diferențiază este faptul că suntem parteneri cu companii mari, multinaționale, dar și cu companii românești, precum Dedeman și Altex. Am făcute peste 550 de proiecte mari în industriile în care activăm, iar pe segmentul de fotovoltaic, suntem singurul service partener ABB pe România pentru mentenanța de invertoare solare”, a spus el.

Simtel a încheiat anul 2020 cu o cifră de afaceri de 10 milioane euro și a construit până acum capacități însumând 33 de MW putere instalată pe clădiri. Compania, activă în 12 țări, are în portofoliu de mentenanță 65 de centrale fotovoltaice mari, cu peste 6.000 de intervenții la activ în cadrul parcurilor solare.

Conferința ONLINE “Soluții verzi pentru spații comerciale, industrie și clădiri”, a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: BCR, Enel X România, EnergoBit, Schneider Electric, Simtel, Wiren.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *