Acasă » Petrol și Gaze » Gazprom redescoperă că are nevoie de Ucraina

Gazprom redescoperă că are nevoie de Ucraina

14 septembrie 2017
Petrol și Gaze
energynomics

Conducta Nord Stream se află în lucrări de întreținere în Marea Baltică, iar singura alternativă reală a Rusiei în piața lucrativă a gazului din Europa este via Ucraina. Cel mai mare exportator de gaze din Rusia are nevoie de vechiul său partener Naftogaz, cel puțin până la finalizarea construcției liniei Nord Stream II, pe lângă cea existentă, care leagă nordul Rusiei de Germania. Naftogaz a confirmat că rușii sunt interesați de o colaborare (și nu pentru a prelua părți vitale de active imobiliare ucrainiene), potrivit Forbes.

Gazprom a înaintat un ordin majorat la 315 de milioane de metri cubi pentru gazele care urmează să fie expediate prin conducte din Ucraina în weekend. Ordinul zilnic de transmisie a gazului rusesc prin Ucraina a crescut cu 47 mcm doar în ultima săptămână, aducând Ucrainei o infuzie de capital din Rusia. La rândul său, Naftogaz a declarat că este gata să “execute integral comanda”, chiar dacă mărimea comenzii nu este prevăzută de contractul existent între Naftogaz și Gazprom, a declarat compania.

Cele două companii s-au întâlnit în instanțele suedeze în ultimul an, una din ele fiind în imposibilitatea de a conveni asupra clauzelor contractuale și a prețurilor. Gazul rusesc face parte din disputa care a condus la o altă revoluție a culorilor în Ucraina. Euromaidanul din 2013-14 s-a încheiat cu destituirea președintelui Viktor Ianukovici după ce a devenit clar că a refuzat să încheie o înțelegere comercială europeană în favoarea obținerii gazului Gazprom ieftin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *