Acasă » Petrol și Gaze » Rusia va prelua controlul proiectului energetic Sakhalin 1

Rusia va prelua controlul proiectului energetic Sakhalin 1

energynomics

Pavel Zavalny, preşedintele Comitetului pentru Energie din Camera inferioară a Parlamentului Rusiei, a declarat că proiectul de exploatare a petrolului şi gazelor naturale Sakhalin-1 din extremul orient rus va fi pus sub jurisdicția Moscovei, la fel ca proiectul vecin Sakhalin-2, transmite Reuters.

Patru companii – Rosneft (Rusia), ExxonMobil (SUA), SODECO (Japonia) şi ONGC Videsh (India) – sunt partenere în exploatarea zăcământului Sakhalin-1. În martie, ExxonMobil a decis să se retragă din proiect, în urma invadării Ucrainei de către Rusia.

„Am fost forțați să luăm decizia mutării Sakhalin 2 în jurisdicția Rusiei în urma sancțiunilor…Evident, acelaşi lucru se va întâmpla cu Sakhalin 1”, a declarat Zavalny la o conferință online, conform Agerpres.

Acesta a adăugat: „Când au fost impuse sancțiuni occidentale, când firmele efectiv nu pot lua parte la proiect în mod activ, sunt create diverse riscuri pentru noi şi suntem forțați să luăm astfel de decizii”.

La 1 iulie, preşedintele rus Vladimir Putin a dispus preluarea consorțiului Sakhalin Energy Investment Co de o altă companie, decizie ce ar putea afecta aprovizionarea Japoniei cu gaze naturale lichefiate (GNL), punând mai multă presiune pe prețul acestor gaze pe piața mondială.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *