Acasă » Petrol și Gaze » Europa este nevoită să investească în infrastructura GNL, pe fondul potențialei crize ce se prefigurează la iarnă

Europa este nevoită să investească în infrastructura GNL, pe fondul potențialei crize ce se prefigurează la iarnă

9 iulie 2022
Petrol și Gaze
energynomics

Operatorii de rețea solicită din ce în ce mai mult să fie efectuate investiții în infrastructura de gaz natural lichefiat (GNL) pentru a preveni deficitul în aprovizionare, după ce fluxurile de gaze din Rusia au atins valori minime- record înainte de oprirea programată, pentru zece zile, a conductei Nord Stream 1.

Fluxurile de gaze din Rusia au scăzut constant în ultimele luni la 31% din importurile UE în luna aprilie a acestui an, de la 45% în aceeași perioadă a anului trecut.

UE își propune să aibă depozitele de gaze pline în proporție de 80% până în noiembrie, iar multe țări se bazează acum pe importurile în creștere de GNL din SUA și Qatar.

Însă creșterea importurilor necesită, deasemenea, investiții într-o infrastructură nouă de GNL, care riscă să rămână izolată pe măsură ce Europa își continuă planul de decarbonizare, ce presupune reducerea dependenței de combustibilii fosili.

„Sincer vorbind, costul activelor izolate este probabil destul de mic în comparație cu costul întreruperii livrărilor în mijlocul iernii”, a argumentat Alex Barnes, membru corespondent la Institutul Oxford pentru Studii Energetice, care a vorbit la un eveniment recent al Euractiv.

Alți specialiști spun că criza gazelor ar trebui văzută ca un punct de turnură în modul în care sunt luate în considerare costurile de infrastructură. „Nu a fost niciodată construită o infrastructura care avea sens în materie de securitate, dar care nu avea sens financiar”, a remarcat Tomáš Prouza, trimisul special al ministerului ceh pentru comerț și industrie.

„Trebuie să schimbăm direcția și trebuie să investim în securitate. Este ceva ce cred că în sfârșit înțelegem”, a adăugat Prouza, a cărui țară deține în prezent președinția rotativă de șase luni a Consiliului UE.

Aceste apeluri au avut ecou și la Berlin.

Yasmin Fahimi, șeful proaspăt ales al principalului sindicat din Germania, DGB, a avertizat duminică (3 iulie) despre o „stare de urgență gravă”.

„Din cauza penuriei de gaze, ramuri întregi ale industriei sunt amenințate cu colapsul permanent: aluminiu, sticlă, industria chimică. Un astfel de colaps ar avea consecințe masive pentru întreaga economie și locurile de muncă din Germania”, a declarat ea pentru cotidianul Bild.

O reducere completă a aprovizionării din Rusia ar însemna pentru Germania un deficit de 20 până la 25 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaz, ceea ce reprezintă 27% din consumul țării în august 2021, au declarat analiști citați de Bloomberg.

În ultimele luni, guvernul german a cheltuit miliarde pentru a achiziționa terminale plutitoare de GNL înainte de sezonul de iarnă și a adoptat legi de urgență pentru a accelera construirea noii infrastructuri de import de gaze. Fără importuri de GNL, Germania va intra garantat într-o criză de gaze în iarna viitoare, potrivit proiecțiilor operatorului de rețea german.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *