Acasă » Regenerabile » Rusia face eforturi pentru a crește producția de energie verde

Rusia face eforturi pentru a crește producția de energie verde

9 mai 2017
Eolian
energynomics

Pe dealurile stâncoase din sudul Siberiei, cinci centrale hidroelectrice operate de grupul rus EN+ alimentează cu electricitate verde obținută la o șesime din costul combustibilului convențional, prin utilizarea potențialului râului Angara, șase laminoare de aluminiu situate de-a lungul malurilor.

Cea mai mare companie privată de hidroenergie din punct de vedere al capacității, EN+ este intenționează să crească în continuare producția, potrivit Financial Times.

„Ne așteptăm la o creștere a apetitului energetic al regiunii și suntem pregătiți să o satisfacem”, spune Maxim Sokov, CEO executiv al EN+, anunțând noi proiecte industriale din zonă, inclusiv mine de aur și cupru și fabrici de prelucrare, mari consumatoare de energie.

Dar poveștile de succes precum EN+, despre care Sokov afirmă că finalizeaza un program de modernizare pentru a crește producția și eficiența, sunt puține în c azul industriei energiei regenerabile din Rusia, unde potențialul este mare, dar frânele sunt și mai mari.

Utilizarea redusă a surselor regenerabile de energie de către Rusia, la 3,6% din consumul total de energie, reprezintă un punct minor într-o creștere globală a utilizării tehnologiei ecologice de peste 18,3% din energia mondială în 2014, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (IEA). Națiunile Bric China și Brazilia se pot lăuda cu o rată de utilizare de peste 25 și, respectiv, 45%.

Acest decalaj este cauzat, în principal, de dependența istorică a Rusiei de marile rezerve de combustibili fosili și de importanța politică a industriei sale de petrol și gaze, deținute de stat. Ea a împiedicat investiții de miliardede dolari necesare pentru adoptarea de noi tehnologii și pentru construcția infrastructurii necesare conectării producătorilor de energie regenerabilă la consumatorii dintr-o țară cu o optime din suprafața pământului.

Problema nu a trecut neobservată. Ministerul energiei a aprobat un raport al Asociației Internaționale pentru Energii Regenerabile, care estimează că Rusia are potențialul de a genera 11,3% din consumul de energie până în 2030, mai mult decât dublul previziunilor oficiale de 5%.

Aceasta a urmat un discurs al președintelui Vladimir Putin în octombrie, care a descris energia regenerabilă drept „cu siguranță calea principală de dezvoltare, calea potrivită” pentru omenire.

„Există un avans aici. . . Ei încep să înțeleagă”, a declarat Adnan Amin, directorul general al Irena, după întâlniri cu vicepremierul Arkady Dvorkovici și cu ministrul energetic Alexander Novak.

„La nivel politic, avem mult sprijin.”

Andrei Teksler, ministrul adjunct al energiei, a declarat: „Energiile regenerabile nu mai sunt denumite energii alternative, ele sunt tradiționale. Nu suntem ignoranți în ceea ce privește viitorul”, a adăugat el, citând potențialul enorm al energiei solare și eoliane a țării.

Dar rezolvarea deficitului va fi mai grea decât recunoașterea sa. Cea mai mare provocare se referă la dependența enormă a Rusiei de industria petrolului și a gazelor, care generează aproximativ 15% din PIB, 35% din veniturile bugetului federal și 60% din exporturi.

Rosneft și Gazprom, grupurile dominante de petrol și gaze, sunt deținute de statul rus și sunt adesea văzute ca departamente extinse ale guvernului.

În multe țări occidentale, scăderea producției de combustibili fosili sau creșterea costurilor au determinat investiții în surse regenerabile de energie.

În Rusia, Rosneft și Gazprom beneficiază de asistență guvernamentală și de tratament preferențial, ambele recent angajate în proiectele de foraj din interiorul arctic țării, pentru a asigura menținerea producției.

„Având în vedere structura actuală a pieței energiei de aici, există un scenariu foarte limitat pentru energiile regenerabile. . . Cum ar trebui să concurezi într-un loc unde gazul este practic liber?”, spune Amin.

Mai mult, lipsa unei rețele naționale împiedică investițiile în proiecte regenerabile la scară largă, cum ar fi fermele eoliene sau noile stații hidroelectrice, care sunt eficiente din punct de vedere al costurilor doar dacă consumatorii sunt destul de aproape.

Cele mai mari companii din rețeaua de electricitate din țară sunt, de asemenea, deținute de guvern. Acest lucru înăbușă potențialul investițiilor private în tehnologia infrastructurii și înseamnă adesea că noile inițiative sunt împotmolite în birocrație. Orașele industriale construite in timpul perioadei sovietice în regiunile centrale si de est ale Rusiei se bazeaza de obicei pe centralele de ardere a cărbunelui, în timp ce satele si zonele îndepartate ard motorină de peste 2 miliarde de dolari în fiecare an, în generatoare.

Rusia are nevoie de 15 miliarde de dolari pentru proiecte verzi, însă astfel de sume sunt greu de obținut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *