Acasă » Regenerabile » Roxana Mircea, REI Group: Mă aștept să fie depuse între 500 și 1.000 de proiecte pe prima axă de finanțare din PNRR

Roxana Mircea, REI Group: Mă aștept să fie depuse între 500 și 1.000 de proiecte pe prima axă de finanțare din PNRR

13 aprilie 2022
Regenerabile
Bogdan Tudorache

Prima axă lansată din PNRR are disponibil un buget de 457,7 milioane de euro, fiind posibilă o supracontractare până la 595 milioane euro, sesiunea fiind deschisă din 31 martie până pe 31 mai, a precizat Roxana Mircea, Managing Partner, REI Group, în cadrul evenimentului „Linii de finanțare prin PNRR – ce proiecte au șanse mai mari”, organizat de Energynomics.

„REI întocmește cererile de finanțare și scrie proiectele, apoi rămânem cu beneficiarul până își primește ultimii bani. Avem aproape 60 de colegi în nouă birouri regionale și suntem specializați pe proiecte mai mari și energie. Lucrăm de 10 ani cu Ministerul Energiei – au existat diverse scheme și sunt în continuare – HG 495, OUG 181 pentru certificate verzi. Am avut și Programul operațional infrastructură mare (POIM) în cadrul căruia semnăm acum, după mult timp, primele contracte pe cogenerare. Ne bucură faptul că există numeroase proiecte, însă ne îngrijorează faptul că vom avea de-a face cu un soi de loterie în ceea ce privește modul în care vor fi selectate proiectele. Avem aproape 1.000 de clienți pentru care realizăm exclusiv partea de scriere și implementare a proiectului. Acordăm o atenție deosebită procedurilor de achiziție, unde sunt multe aspecte delicate care țin de respectarea termenelor și modul cum se întocmește documentația, mai ales pe proiecte mai complexe cu componente de construcții”, a spus ea.

Apelul de proiecte pe prima axă a PNRR, cea a investițiilor în capacități de generare din surse regenerabile, a fost lansat, dar deocamdată nu se pot depune proiecte. “Dacă nu se va rezolva situația aplicației, proiectele vor fi trimise pe email”, a precizat Roxana Mircea. “Cert este că noi vom depune în a doua decadă a lunii mai, pentru că vrem să vedem câte proiecte se așază în piață. Un prim inventar am vrea să-l facem înainte de Paște, când proiectanții vor fi închis, în mare parte, contractele de proiectare. Nu vor fi mii de proiecte, pentru că timpul este destul de scurt. Vorbim de companii mari și foarte mari, unde deciziile se iau greu, durează până se aprobă proiectele.” Dacă ar fi existat un termen de șase luni pentru depunerea proiectelor, competiția ar fi fost cu mult mai mare. În condițiile actuale, Roxana Mircea anticipează că vor fi depuse între 500 și 1.000 de proiecte.

Probabil vor exista și aplicanți mai mici, însă trebuie respectat pragul de 0,2MW și se punctează ca 50% din proiecte să fie pentru autoconsum. Vor exista și proiecte mari, de producție, care vor renunța la cele 15 puncte acordate pentru autoconsum, a mai spus Roxana Mircea. Pentru proiectele de producție și vânzare de energie vor exista finanțări din Fondul de Modernizare, în a doua jumătate a anului, cu alocări mai mari, iar pentru stocare se acordă în plus 10 puncte, a adăugat ea.

Proiectele finanțate prin axa deschisă acum trebuie finalizate la 31 iunie 2024. Un lucru bun care apare în ghidul final, a remarcat Roxana Mircea, este faptul că este permisă demararea proiectului de investiție imediat după depunerea proiectului la Ministerul Energiei.

Ajutorul de stat pentru capacități de peste 1 MW este de 650.000 euro/MW pentru eolian și 425.000 pentru solar, iar pentru capacități de 0,2-1 MW, de 1,3 milioane de euro/MW pentru eolian și 750.000 euro/MW pentru solar.

Conferința „Linii de finanțare prin PNRR – ce proiecte au șanse mai mari” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: BCR, Electroservice RB, Kawasaki Gas Turbine Europe, Metachim, REI Group.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *