Acasă » Electricitate » România este expusă oricând unei pene de curent majore

România este expusă oricând unei pene de curent majore

16 ianuarie 2014
Electricitate
Bogdan Tudorache

Sistemul energetic românesc este din ce în ce mai expus unei pene de curent majore din cauza faptului că energia verde nu are în spate capacităţi de back-up, conform zf.ro.

„Suntem extrem de expuşi la un blackout şi nu doar România. În decembrie, sistemul aproape a picat pentru că deodată un reactor de la Cernavodă s-a oprit iar vântul nu a mers conform predicţiilor. În loc să livreze 1.500 de MW în sistem, producţia a fost zero. Nu mai aveam la ce să mai dăm drumul”, spune Laurenţiu Ciurel, directorul general al Complexului Energetic Oltenia.

”Obligaţia producătorilor de energie regenerabilă de a avea un back-up trebuie să fie trecută în lege. Şi în gol de sarcina (de exemplu în weekenduri când scade consumul de energie – n.red.) ar trebui stabilit un procent de funcţionare pentru energia eoliană, pentru că noi nu putem să fim opriţi şi porniţi după cum bate vântul. Sau ar putea primi preţuri negative la energie, adică stai în piaţă, dar plăteşti”, susține Ciurel.

Ultima pană de curent majoră a fost înregistrată în decembrie 2012, când aproape 150 de localităţi din judeţele Constanţa, Tulcea, Călăraşi şi Ialomiţa au rămas fără electricitate, în urmă unei furtuni puternice care a afectat reţeaua de energie din zona de sud-est a ţării.

În România sunt instalate capacități de circa 2.500 de MW în proiecte eoliene şi aproape 750 de MW în parcuri solare. Transelectrica a spus în repetate rânduri că sistemul energetic românesc nu poate integra în siguranţă decât 3.000 de MW în proiecte regenerabile. Dincolo de această capacitate devin obligatorii investiţii capabile să echilibreze sistemul, aşa cum este hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti.

SURSA

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *