Acasă » Electricitate » Nuclear » Roberto Musneci: Europa este pe o cale greșită în ceea ce privește reducerea emisiilor de CO2

Roberto Musneci: Europa este pe o cale greșită în ceea ce privește reducerea emisiilor de CO2

24 aprilie 2024
Electricitate
energynomics

Obiectivul politic ambițios al Europei de a reduce drastic emisiile de CO2 se confruntă cu provocări semnificative, iar soluția la această problemă este pragmatismul politic și competențele tehnice, potrivit lui Roberto Musneci, președintele Camerei de Comerț Italiene în România.

„Suntem pe o cale greșită în ceea ce privește obiectivele pe care le-am anunțat politic. Avem nevoie de pragmatism politic și nu de corectitudine politică. Avem nevoie de competență tehnică și nu de sloganuri ideologice și avem nevoie de o viziune macro, însoțită de abordări micro”, a spus Musneci cu ocazia conferinței “Digitalizare și eficiență energetică – Cluj-Napoca” organizate de Energynomics și Camera de Comerț Italiană pentru România – CCIpR.

Acesta a subliniat, de asemenea, importanța colaborării între țări și a concentrării asupra soluțiilor practice în contextul creșterii persistente a emisiilor de CO2 din ultimul deceniu, în ciuda eforturilor concertate, ceea ce ridică îngrijorări cu privire la capacitatea continentului de a-și atinge obiectivele climatice pe care și le-a impus singur.

Musneci a adăugat că, între anii 1970 și 1990, producția anuală de energie nucleară în lume a fost în medie de 20 GW, iar între anii 1990 și 2000, aceasta a crescut la 30-35 GW pe an. Cu toate acestea, din 2000 până în 2020, nu s-a adăugat niciun GW nuclear nou la capacitatea globală.

Privind în perspectivă, planul pentru perioada 2030-2050 este de a produce 30 GW de energie nucleară pe an, ceea ce ar necesita construirea a 30 de noi centrale în fiecare an la nivel mondial. Acest lucru reprezintă o provocare semnificativă, în special având în vedere climatul politic european actual.

În timp ce China poate produce rapid energie nucleară la costuri relativ scăzute, Europa, Canada și alte țări se confruntă cu ritmuri de construcție mai lente și cheltuieli mai mari. În lipsa unor noi centrale electrice adăugate în ultimii ani, Europa riscă să nu reușească să atingă obiectivele de reducere a emisiilor de CO2 stabilite pentru 2050.

„Prin urmare, Europa va eșua lamentabil în atingerea obiectivului de reducere a emisiilor de CO2 stabilit pentru 2050”, a conchis el.

Conferința “Digitalizare și eficiență energetică – Cluj-Napoca” a fost organizată de Energynomics, împreună cu Camera de Comerț Italiană pentru România – CCIpR, și cu sprijinul partenerilor noștri: ADC, ABB, BCR, CRC Energy, Datacor, Eaton Electric, Elektra Renewable Support, EnergoBit, Exim Banca Românească, Fortza Solar, MET Energy Romania, Polytrade Global, Nofar, WALDEVAR Energy.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *