O coaliție industrială puternică solicită utilizarea gazului împreună cu hidrogenul

0

Peste 90 de companii energetice, producători de echipamente și operatori de rețele de gaze au solicitat Comisiei Europene să ia în considerare amestecul de hidrogen și gaz natural pentru regiunile din Europa care nu își pot permite încă o rețea dedicată hidrogenului.

Într-o scrisoare comună, directorii executivi din industrie subliniază importanța amestecului de hidrogen ca soluție de tranziție pentru regiunile din sudul și estul UE, care nu dispun de o infrastructură extinsă de gaze care să poată fi reutilizată pentru transportul hidrogenului pur.

Țările din nord-vestul Europei – Belgia, Țările de Jos și centrul industrializat al Franței și Germaniei – intenționează să se îndrepte direct către o rețea dedicată de hidrogen, bazată pe reconversia activelor existente de gaze, conform Euractiv.com.

Însă rețeaua de gaze nu este la fel de bine pusă la punct în multe regiuni din sudul și estul UE, unde amestecul poate constitui o măsură de tranziție pentru a extinde producția de hidrogen pe un model de generare descentralizată, susține coaliția.

„Amestecul de hidrogen poate fi o opțiune tranzitorie deosebit de eficientă din punct de vedere al costurilor în acele regiuni europene fără rețele paralele sau duplicat, sau fără capacitatea (potențială) disponibilă a infrastructurii de gaz, care să poată fi ușor readaptată la hidrogen pe termen scurt”, se arată în document.

Semnatarii includ grupuri mari energetice precum Enagas, EnBW și Naturgy, precum și producători de turbine precum General Electric și Baker Hughes. Printre companii se numără producătorii de aparate de încălzire precum Bosch, Viessman și Vaillant, producătorii de pile de combustibil cu hidrogen (Hexis, Sunfire), precum și producătorii de electrolizoare (ITM Power, Lhyfe).

Scrisoarea se bucură, de asemenea, de sprijin din partea operatorilor de rețele de gaze din 15 state membre UE diferite. În Franța, doar operatorul rețelei de distribuție s-a alăturat acesteia, reflectând accentul coaliției asupra producției de hidrogen distribuit la scală mai mică.

„Există multe ferme solare și eoliene dezvoltate în toată Europa, care nu sunt întotdeauna aproape de centrele de consum”, a declarat o sursă din industrie citată de Euractiv. Unele din ferme caută să își diversifice veniturile, iar hidrogenul ar putea oferi o soluție, a explicat sursa citată.

„În timp ce amestecul este de așteptat să fie o soluție de tranziție, acesta are multiple avantaje”, susține scrisoarea, spunând că injecția de hidrogen în conductele de transport și distribuție a gazelor furnizează energie regenerabilă și cu emisii reduse de carbon consumatorilor conectați în prezent la rețeaua de gaze.

„Utilizarea amestecurilor de gaz-hidrogen pe termen scurt și mediu realizează o reducere mai mare a GES la un cost sistemic mai mic decât prin utilizarea doar a unei noi infrastructuri dedicate pentru a livra hidrogen”, se spune în scrisoare.

„Permite dezvoltarea capacității de producție a hidrogenului și dezvoltarea economiilor la scală care vor favoriza pozitiv tranziția la un sistem bazat pe hidrogen.”

Share.

Lasă un comentariu