Acasă » Petrol și Gaze » Prima turbină industrială DLE pe bază de hidrogen și gaz natural a fost dată în exploatare comercială de Kawasaki

Prima turbină industrială DLE pe bază de hidrogen și gaz natural a fost dată în exploatare comercială de Kawasaki

19 februarie 2024
Petrol și Gaze
energynomics

Kawasaki Gas Turbine Europe a pus în funcțiune cu succes în regim comercial primul grup generator cu turbină DLE din lume pe bază de  gaze naturale și hidrogen 30%, GPB17D-H2, la Chevron Phillips Chemical din Belgia.

Chevron Phillips Chemical International N.V. (CPChem) este o filială a Chevron Phillips Chemical Company LLC, unul dintre cei mai mari producători mondiali de olefine și poliolefine și unul dintre principalii furnizori de substanțe aromatice, alfa-olefine, produse stirenice, produse chimice speciale, conducte din plastic și rășini polimerice. În Belgia, compania deține și exploatează o fabrică în Tessenderlo, care produce compuși organici de sulf. Fabricarea acestor produse și procesele chimice asociate au ca rezultat un flux de purjare bogat în hidrogen, un exces valoros de hidrogen care poate fi utilizat pentru a economisi energie și pentru a decarboniza eficient cererea de energie.

În martie 2021, Kawasaki Gas Turbine Europe a instalat o turbină cu gaz standard DLE (Dry Low Emission) GPB17D alimentată cu gaze naturale, cu o putere electrică de 1,8 MWe, la uzina Tessenderlo a CPChem.

În octombrie 2023, sistemul DLE standard existent a fost modificat pentru a deveni un DLE cu 30 % vol. H2, care poate fi alimentat cu hidrogenul generat ca produs secundar la fața locului. Datorită acestui nou sistem care a fost implementat și pus în funcțiune în timpul unei proceduri standard de mentenanță, emisiile de NOx sunt menținute sub 15 ppm@O2=15%. Astfel, echipamentul a devenit prima turbină pe gaz din lume care a funcționat în mod complet flexibil în intervalul de capacitate 0-30% vol. de hidrogen.

Performanța tehnologiei de ardere a hidrogenului Kawasaki va face posibilă, în viitor, utilizarea la acest amplasament a tehnologiei Kawasaki Hydrogen Gas Turbine Micro-Mix, care poate arde până la 100% hidrogen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *