L. Orban acuză direct ANRE că menține taxa de 2% din energie prin tarife

0

Premierul Ludovic Orban a acuzat deschis conducerea ANRE că ia măsuri contrare celor promovate de Guvern, referindu-se în mod particular la taxa de 2% percepută de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pe cifra de afaceri a companiilor din energie și gaze naturale.

Orban spune că în timp ce Guvernul vrea să o elimine prin modificările aduse OUG nr. 114/2018, ANRE o reintroduce printr-un ordin în care sunt stabilite tarifele plătite anul viitor atât de producători, cât și de distribuitori, conform Profit.ro.

Conform unor surse, prin legea de modificare a OUG 114, Guvernul ar putea interzice reglementarea unor noi tarife de acest fel. ”ANRE, zilele astea, da?! Știe că Guvernul vrea să anuleze taxa pe energie și ei stabilesc tarifele pentru distribuție și transport incluzând 2%, taxa pe energie. Care este impactul? Evident, ca urmare a creșterii tarifului de transport și de distribuție, creșterea prețului pentru consumatorii finali. Am anunțat că vrem să liberalizăm în piața, ANRE-ul dă alte semnale”, a declarat, luni, premierul Orban.

Șeful Executivului a mai acuzat ANRE că a majorat cu 80% taxa de cogenerare, care, în loc să finanțeze investițiile în modernizarea CET-urilor, este folosită de autorități locale pentru plata unor cluburi de fotbal sau achiziții de bunuri.

Share.

Lasă un comentariu