Acasă » Electricitate » RESinvest 2022 susține dezvoltarea în Europa de Sud-Est a unui lanț de producție pentru regenerabile

RESinvest 2022 susține dezvoltarea în Europa de Sud-Est a unui lanț de producție pentru regenerabile

20 mai 2022
Electricitate
energynomics

Pe 17 mai, conferința RESinvest a reunit peste 400 de persoane din comunitatea energiei solare și eoliene din toată Europa, într-un apel comun la acțiune – dezvoltarea unui lanț de producție funcțional în Europa de Sud-Est. Momentul a fost perfect ales, cu o zi înainte de lansarea Planului de Acțiune RE-Power EU al Comisiei Europene, menit să asigure independența energetică a Europei și să accelereze dezvoltarea energiei solare și eoliene.

Ministerul Energiei din România și-a confirmat sprijinul pentru industria energiei verzi și a evidențiat oportunitățile din sectorul offshore. „Marea Neagră este o resursă cheie pentru energia regenerabilă – astăzi votăm legea offshore care va avansa acest domeniu. Avem la dispoziție fonduri generoase pentru dezvoltarea energiei regenerabile – trebuie doar să aveți proiecte mature pentru a le accesa,” a declarat ministrul Energiei Virgil Popescu. Ideea a fost întărită de premierul Nicolae Ciucă, el afirmând că „energia regenerabilă este calea către securitatea energetică, iar România va elimina treptat combustibilii fosili. Alocam peste 2 miliarde de euro pentru a sprijini capacitățile de producție, în special pentru baterii, panouri solare și echipamentele auxiliare.”

La RESinvest, România, Bulgaria, Grecia și Croația si-au reafirmat obiectivele. Grecia face eforturi pentru „simplificarea procedurilor de autorizare, pentru a reduce procesul de la 6-7 ani la 2 ani”, a declarat Alexandra Sdoukou, Secretar General pentru Energie și Resurse Minerale în cadrul Ministerului Mediului și Energiei din Grecia. Bulgaria depune eforturi similare și „lucrează la finalizarea unei legi pentru energia eoliană offshore, pe lângă adoptarea unei noi legislații pentru contracte pentru diferență (CfDs) pentru energie eoliana si fotovoltaica”, a declarat Radoslav Ribarski, președintele Comisiei parlamentare pentru energie. UE apreciază potențialul din regiune și îndeamnă guvernele naționale să acționeze mai rapid pentru a sprijini dezvoltarea lanțului de producție din Sud-Estul Europei. „Aveți ceea ce este necesar pentru a deveni un lider în domeniul energiei regenerabile: soare abundent, vânt și porturi maritime. UE va continua să facă totul pentru a sprijini dezvoltarea continuă a lanțurilor de producție, în principal prin Consiliul European pentru Investiții și prin planurile de redresare și reziliență. Acesta nu este doar un obiectiv climatic, ci o prioritate geostrategică”, a declarat Kerstin Jorna, Director General pentru Piața Internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM-uri la Comisia Europeană.

Succesul acestui plan înseamnă mult mai mult decât instalarea de noi capacități de producție – va implica dezvoltarea unui lanț de valoare complex, care include totul, de la fabricarea de componente pentru parcuri eoliene și solare, până la servicii digitale și recalificare. „Există un curent nou aici în România”, a declarat Walburga Hemetsberger, CEO al SolarPower Europe. „Sunt atât de multe oportunități în acest moment din partea UE. Trebuie să lucrăm cu toții împreună, să ne unim forțele din centrele noastre de recalificare, pentru a dezvolta un lanț de producție eficient.”

România produce deja generatoare, rulmenți și sisteme electrice pentru turbine, și găzduiește cel mai mare centru de tehnicieni în energie regenerabilă din sud-estul Europei, a subliniat CEO-ul WindEurope, Giles Dickson. „China afirmă că vrea să facă parte din tranziția energetică a Europei. Ei bine, a vrea nu înseamnă a obține. Noi avem nevoie de echipamente fabricate in UE, locuri de muncă pentru cetățenii europeni, și independență energetică. Țări, tehnologii și industrii – trebuie să lucrăm cu toții împreună”, a subliniat Giles Dickson. În sprijinul acestei idei, vicepreședintele RWEA, Adrian Borotea, a adăugat că „recalificarea este un succes românesc uimitor care merită să fie împărtășit și îmbunătățit. Avem în România cel mai mare centru de recalificare a minerilor din Europa.”

„Suntem pe un drum cu totul nou, iar discuția implică acum mult mai mult decât ținte”, consider Carlo Pignoloni, Președintele RWEA și CEO Enel România. ”Este vorba despre fundamentul economic și social din spatele acestora. Suntem la cel mai potrivit moment pentru a începe o promovare eficientă a acestei oportunități de investiții în fața actorilor locali și globali,” a explicat el.

Astăzi, obiectivele Europei în materie de climă și securitate energetică converg, a adăugat Mihai Bălan, Director Executiv al RPIA. „Nu trebuie să înlocuim o dependență de importurile de gaze fosile cu o altă dependență, cea față de importurile de tehnologii regenerabile din lanțuri de aprovizionare instabile. Este timpul ca România să capteze cât mai multă valoare din ceea ce are de oferit tehnologia, atât din punct de vedere social, cât și economic, și să-și dezvolte capacitățile interne de producție”, a susținut el.

RESinvest este conferința oficiala a industriei de energie regenerabila. Conferința a fost realizată la inițiativa RWEA (Asociația Română pentru Energie Eoliană) și RPIA (Asociația Română pentru Energie Fotovoltaică) și beneficiază de vizibilitate și sprijin la nivel European prin WindEurope și SolarPower Europe. Puteți urmări înregistrarea evenimentului AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *