Acasă » Petrol și Gaze » Republica Moldova – Gazele pentru populație s-ar putea scumpi cu 35%

Republica Moldova – Gazele pentru populație s-ar putea scumpi cu 35%

21 septembrie 2021
Consumatori
energynomics

Societatea Moldovagaz, împreună cu reprezentanți ai Ministerului Economiei și Infrastructurii din Republica Moldova, se află în etapele finale ale negocierilor cu Gazprom pentru prelungirea contractului de import de gaze naturale și stabilirea nivelului de preț. Un oficial al Moldovagaz a declarat pentru postul de televiziune TV6 că se așteaptă ca societatea să solicite reglementatorului ANRE o creștere a tarifului mediu pentru consumatorii finali de circa 35%.

Prețul gazelor naturale importate din Rusia se stabilește în baza unei formule. Conjunctura pieței europene de tip spot se aplică doar pentru perioada caldă a anului, când consumul total reprezintă 15% din volumul anual, scrie Radio Chișinău. “Pentru perioada rece și sezonul de încălzire prețul de achiziție trimestrial este corelat cu costul coșului produselor petroliere și, respectiv, nu depinde de fluctuațiile bursiere de tip spot”, a precizat Alexandr Barbov, șeful Serviciului relații publice al Moldovagaz.

Reprezentanții Platformei DA, partid de opoziție din Republica Moldova, insistă că guvernarea PAS este obligată să participe la negocieri cu rușii de la Gazprom. Potrivit adevarul.ro, platforma DA susține că la masa negocierilor cu concernul rus, controlat de Guvernul Federației Ruse, trebuie să fie adusă în discuție și datoria de aproximativ 7 miliarde de dolari a Transnistriei pentru gaz, ce include energia electrică procurată de la termocentrala transnistreană, produsă din gazul neachitat, precum și alte facilități economice pentru regiunea transnistreană, obținute în detrimentul intereselor R. Moldova.

Între altele, Platforma DA cere și „finalizarea promptă, după întârzierea semnificativă a construcției gazoductului Iași – Chișinău, cu construirea rezervoarelor de depozitare la hotar cu România, în care să fie acumulate rezervele de gaz”.

Ideea stocării de gaze naturale pe teritoriul Republicii Moldova a fost avansată și de oficialii guvernamentali de la Chișinău. “Trebuie să ne gândim dacă e cazul să investim în proiect de infrastructură de stocare a gazelor pe teritoriul Republicii Moldova, ca să putem cumpăra gaz atunci când el este la un preț mic, să îl stocăm în rezervele naționale”, a declarat Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, într-o emisiune la TVR Moldova. Construirea unor depozite pentru gazele naturale în Republica Moldova ar putea costa circa 500 de milioane de euro, o sumă ce nu va fi recuperată în timp, iar realizarea proiectului ar necesita minim 3 ani, a declarat șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, pentru UNIMEDIA. “În 2009 a fost făcut un studiu de fezabilitate, care ne-a arătat costul și calculele. Dar nu văd necesitatea, atât timp cât ne putem folosi de acest serviciu în Ucraina și România. În Ucraina este ieftin, în România mai scump, în Moldova va fi și mai scump”, a precizat Vadim Ceban.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *