Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Putin extinde cu trei luni reducerea de preț la gaze pentru Ucraina

Putin extinde cu trei luni reducerea de preț la gaze pentru Ucraina

2 aprilie 2015
Consumatori
energynomics

Rusia va extinde reducerea prețului la gaze pentru Ucraina în al doilea trimestru (T2), se arată pe site-ul Kremlinului, unde este citat președintele Vladimir Putin. Însă toate deciziile ulterioare vor fi luate în trei luni și depind de prețul petrolului. Gazprom a cerut guvernului rus să extindă reducerea de preț pentru aprovizionarea cu gaze către Ucraina pentru încă trei luni, conform EurActiv.com.

Rusia, care a luat partea rebelilor separatiști care luptă împotriva trupelor de la Kiev în estul Ucrainei, a întrerupt fluxul de gaze către Ucraina în iunie anul trecut din cauza unei dispute în stabilirea prețurilor. Cele două părți au convenit totuși asupra unui „pachet de iarnă” până la 31 martie, care a inclus o reducere de preț de 100 de dolari la 1.000 de metri cubi.

„Prețul final al gazului pentru clienții noștri externi este legat de prețul petrolului oricum, și este foarte volatil pe piețele globale”, a spus Putin în cadrul unei întâlniri cu prim-ministrul Rusiei, Dimitri Medvedev. „Va trebui să vedem în trei luni ce se întâmplă în această privință și să luăm decizii suplimentare”, a spus el.

Cei doi au spus că decizia a fost condiționată de plata de către Kiev a datoriilor restante către Gazprom. Agenția de știri RIA l-a citat pe ministrul Energiei și Cărbunelui ucrainean, Vladimir Demcişin, spunând că se aşteaptă ca prețul gazelor să fie de 248 dolari pe 1.000 de metri cubi în al doilea trimestru.

În ceea ce poate fi o considerată o tactică de negociere, Demcişin a declarat săptămâna trecută că țara sa a planificat să nu mai cumpere gaz rusesc de la 1 aprilie. Un expert al Comisiei, a declarat, totuși, că fără livrările rusești, Ucraina nu-și poate asigura necesarul de 18-19 miliarde de metri cubi de gaz în depozitele sale subterane.

Depozitele subterane de gaze ale Ucrainei trebuie umplute începând cu aprilie, acest proces putând continua până în octombrie, a explicat oficialul, adăugând că depozitarea subterană a gazelor a fost necesară nu doar pentru consumul intern, ci şi pentru a asigura tranzitul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *