Acasă » Regenerabile » Eolian » Producătorii mici de regenerabile au liber la tranzacționare prin negociere directă

Producătorii mici de regenerabile au liber la tranzacționare prin negociere directă

7 mai 2015
Eolian
energynomics

Producătorii de energie cu putere de producție instalată cuprinsă între 0,5 MW și 3 MW vor putea tranzacționa prin negociere directă electricitatea vândută după ce Parlamentul României a aprobat o lege care conține și această măsură pentru promovarea capacităților mici de energie regenerabilă.

O altă măsură care vine în sprijinul producătorilor de energie din surse regenerabile cu puteri instalate mai mici de 500kW/centrală este instituirea unei scheme de ajutor de stat prin prețuri reglementate, notează Ministerul Energiei.

Un aspect nou introdus la solicitarea Comisiei Europene se referă la deschiderea schemei de sprijin pentru producerea energiei regenerabile către importuri provenite din alte State Membre. De asemenea, tot la cererea Comisiei a fost interzis ca sistemul certificatelor verzi să se aplice pentru energia regenerabile vândută la prețuri negative.

Sumele colectate ca urmare a aplicării sancțiunilor pentru contravenţiile rezultate din nerespectarea obligaţiilor prevăzute de lege vor constitui o primă sursă de finanțare pentru Fondul de eficienţă energetică, arată comunicatul ministerului.

Centralele de energie regenerabilă mai mari de 125 MW fără acreditare finală de la Comisia Europeană vor putea solicita o nouă autorizare temporară valabilă până când va fi emisă decizia de autorizare de către forul european. Legea recent votată permite și regularizarea în maximum 24 de lumi, în baza unei decizii a ANRE, a eventualelor diferențe negative dintre numărul de certificate verzi primite și numărul de certificate verzi cuvenite, conform deciziei individuale a Comisiei Europene.

Actul normativ mai introduce un articol potrivit căruia documentația necesară notificării individuale a măsurii de sprijin către Comisia Europeană, va fi întocmită doar de operatorii cu putere de producție instalată mai mare de 250 MW. Pentru a se asigura fluidizarea pieței certificatelor verzi, producătorii și furnizorii de energie electrică vor avea obligația de a achiziționa trimestrial certificatele verzi aferente cotei anuale și vor face raportări ale achizițiilor cu aceeași periodicitate.

”Ne dorim o fluidizare a pieței de energie prin stabilirea unor reguli clare și prin simplificarea modului de acordare a ajutoarelor. Vrem ca activitatea în domeniu să se așeze pe baze solide, corecte și – mai ales, sustenabile. Adoptarea legii vine în sprijinul producătoriilor de electricitate din surse regenerabileși era așteptată de aceștia ca o reală gură de oxigen.

Mulți dintre operatorii economici, producători și furnizori de energie electrică din surse regenerabile, se aflau, spre exemplu, în situația de le expira acreditările temporare, iar acest lucru ar fi avut un puternic impact negativ asupra situației lor financiare și ar fi destabilizat piața certificatelor verzi. Noua lege protejează împotriva unor astfel de situații.

De asemenea, faptul că actul normativ permite, pentru producătorii mici, încheierea de contacte bilaterale de vînzare/cumpărare negociate direct aduce un alt avantaj, întrucât cantitățile mici de energie electrică s-au dovedit dificil de tranzacționat pe piețele centralizat, implicând costuri adiționale”, a declarat Andrei Gerea, Ministrul Energiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *