Acasă » Electricitate » Primăria Oradea testează soluția Nidec de încărcare a vehiculelor electrice

Primăria Oradea testează soluția Nidec de încărcare a vehiculelor electrice

2 august 2021
Electricitate
Gabriel Avăcăriței

Pentru a reduce poluarea din oraș, Primăria Oradea pregătește achiziția a câtorva zeci de autobuze electrice sau alimentate cu hidrogen, a anunțat city-manager-ul Mihai Jurca. Într-o demonstrație practică făcută la finalul săptămânii trecute, un autobuz 100% electric Solaris, aflat acum în probe la Oradea, a fost încărcat la o stație electrică produsă de firma Nidec, în Parcul Industrial I.

“Compania Nidec produce încărcătoare care se pot încărca de la un racord normal de electricitate, tocmai pentru că lângă sediul firmei există un modul dotat cu niște baterii care acumulează energia și o încarcă la puterea maximă pe care autovehiculul o poate primi. Prin urmare, dacă ne vom gândi să facem o rețea de încărcătoare în oraș, ele nu vor mai presupune și investiții în cabluri, în posturi de transformare, iar asta reduce foarte mult costurile de investiție”, a declarat Mihai Jurca, citat de Transilvania Business. Oficialii locali au vorbit despre un parteneriat între Primăria Oradea și firma Nidec Oradea din Parcul Industrial I, care va asigura infrastructura pentru un transport în comun electric în perioada următoare. Amplasată acum în parcarea companiei, stația de încărcare super-rapidă ar putea fi montată la capătul liniilor de autobuz, a precizat managerul Nidec, Danilo Firpo, citat de ebihoreanul.ro. Într-o demonstrație făcută pentru jurnaliști, în circa 40 de minute, autobuzul Solaris a ajuns de la o încărcare de 43% la 79%.

„Și vor mai veni alți producători. Scopul a fost să înțelegem foarte clar care sunt nevoile unui transport verde, să înțelegem toate componentele, ca în momentul în care vor exista oportunități de finanțare să le putem accesa eficient”, a explicat Jurca, citat de ebihoreanul.ro.

La finalul acestui an, Oradea ar putea fi primul oraș din România care va testa în transportul public un autobuz alimentat cu hidrogen, care are tot un motor electric, dar propulsat de gazul produs prin electroliza apei. „Avantajul este că acumulatorii pot fi mult mai mici”, a explicat managerul de vânzări al Solaris, Ovidiu Borcea, companie care va aduce autobuzul cu hidrogen la Oradea.

Directorul Oradea Transport Local (OTL), Viorel Pop, a spus că ambiția companiei este să cumpere atât autobuze electrice, cât și din cele alimentate cu hidrogen. „Oradea are în vedere modernizarea flotei de autobuze, prin trecerea pe autobuze electrice și pe hidrogen. Într-o perspectivă apropiată, 40-50 de astfel de unități, astfel încât Oradea să devină cât mai apropiată de un oraș verde. Împreună cu Primăria vom face toate demersurile să ajunge acolo”, a declarat Pop, citat de ebihoreanul.ro.

În prezent, parcul auto OTL are 107 autobuze, cele mai vechi fiind produse în 2004, iar cele mai noi sunt 24 de vehicule hibrid.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al energynomics.ro din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare energynomics.ro: site-ul, revista, emisiunea TV și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *