Acasă » Petrol și Gaze » Prețurile mari sunt dureroase, dar ele pot duce la progres energetic

Prețurile mari sunt dureroase, dar ele pot duce la progres energetic

23 septembrie 2022
Petrol și Gaze
energynomics

Criza prețurilor mari la energie afectează economia și companiile, dar poate fi motorul progresului în sectorul energetic. În același timp, factorii de decizie în domeniul energiei din UE nu au reușit să ofere soluții comune la problemele din acest domeniu în ultimul deceniu. Regiunea Europei de sud-est ar putea fi în prima linie a schimbărilor, potrivit lui Kaloyan Staykov, economist șef la Institutul de Management al Energiei.

„Legat de revoluția energiei verzi, aceasta a venit din cauza prețurilor mari la energie. De data aceasta, gazele naturale ne afectează mult mai mult decât petrolul, dar exact acest lucru poate conduce la inovare și la noi modele de afaceri și soluții tehnologice. Așa că nu văd prețurile mari ca pe un rău împotriva căruia ar trebui să luptăm cu orice preț. Ce observăm legat de prețurile la energie din Germania? Când prețurile la energie sunt mari în Germania, la fel este și în restul Europei. Este o problemă la care ar trebui să ne gândim mai mult. Și apropo, este o lecție pe care ar fi trebuit ca Europa să o învețe în anii 2009-2010. Nu poți avea o uniune și o piață comună, iar diferite țări să facă doar ce vor, fără ca acest lucru să aibă consecințe în țările vecine sau pentru Europa în ansamblu”, a spus Staykov, la conferința „Abordare regională Sofia – Energia circulă în ambele sensuri”, organizată de Energynomics.

Factorii politici energetici din UE nu au reușit să creeze o uniune reală în ceea ce privește luarea deciziilor de către toate statele membre și acesta este motivul pentru care unele țări își permit să ia decizii unilaterale care afectează întreaga UE. „Europa ar trebui să aibă o bază regională mai puternică, mai ales în ceea ce privește cooperarea dintre Bulgaria, România și Grecia. Este foarte ușor să vezi zonele în care aceste țări ar putea coopera în sectorul energetic și este foarte ușor să dezvolți o piață de GNL, de exemplu, și să negociezi efectiv pe baze regionale. Aceasta este o soluție despre care vorbim din 2009. Ar trebui să negociem un preț european comun pentru gazele naturale, dar din 2009 nu am văzut nimic din toate acestea”, a adăugat el.

O altă problemă majoră este infrastructura, care este subdezvoltată pentru că a fost considerată o problemă prea puțin interesantă, dar acum, cu prețurile actuale la energie, fondurile ar putea să nu mai fie atât de ușor de atras pentru dezvoltarea sectorului energetic.

„Infrastructura a fost un subiect foarte plictisitor; nu am vorbit despre infrastructură în ultimii 10 ani. Trebuie să recuperăm ultimii 10 ani și trebuie să investim mai mult în următorii zece pentru că planurile devin din ce în ce mai ambițioase. Companiile investesc în propriile surse de energie și asta schimbă cu totul modelul de consum la nivel național. Dar, din păcate, condițiile financiare nu vor fi favorabile, ratele dobânzilor cresc, așa că ne vom confrunta cu lipsa fondurilor publice. Guvernele vor fi mai selective cu proiectele pe care le vor sprijini”, potrivit lui Staykov.

Conferința „Abordare regională Sofia – Energia circulă în ambele sensuri” a fost organizat de Energynomics cu sprijinul partenerilor noștri: ABB România, Electro-Service RB, Kawasaki Gas Turbine Europe, Signify.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *