Acasă » Electricitate » Prețurile energiei – în scădere în Europa, pe fondul creşterii producției eoliane

Prețurile energiei – în scădere în Europa, pe fondul creşterii producției eoliane

22 ianuarie 2024
Electricitate
energynomics

Prețurile de referință ale energiei electrice pe piața din Europa s-au prăbuşit luni, iar cotațiile futures ale gazelor naturale au atins cel mai scăzut nivel din ultimele şase luni, după ce noua furtună din Atlantic a impulsionat producția de energie eoliană, transmite Bloomberg.

Luni dimineața, prețurile de referință la gaze naturale au scăzut cu până la 6,4%, atingând cel mai redus nivel de după luna iulie. De asemenea, în Germania şi Franța, timp de mai multe ore, prețurile la electricitate pe piața intraday au coborât sub nivelul zero. Aceste prețuri coboară în teritoriul negativ atunci când oferta de electricitate este mai mare decât cererea, conform Agerpres.

Vântul puternic adus de furtuna Isha provoacă probleme în călătoriile din nordul Europei dar şi o producție mai mare de energie eoliană, ceea ce reprezintă o veste bună pentru livrările de energie în regiune, după recentul val de frig. În paralel, unele prognoze meteo arată o vreme neobişnuit de caldă la începutul lunii februarie.

Pe măsură ce temperaturile îşi revin, cererea de gaze pentru încălzire şi producția de electricitate ar trebui să scadă. Aceasta cumulată cu gradul mare de umplere a depozitelor, cererea modestă de gaze din partea sectorului industrial şi livrările abundente ar urma să țină sub control prețurile la energie, după recenta creştere.

Potrivit calculelor Bloomberg, producția de energie eoliană în Germania ar urma să atingă un nou maxim istoric în cursul zilei de luni, depăşind precedentul record înregistrat înainte de Crăciun.

În aceste condiții, prețurile la energia electrică în tranzacțiile de pe piața intraday au coborât luni până la minus 14,88 euro pentru un Megawatt-oră în Germania şi la minus 15,20 euro pentru un Megawatt-oră în Franța, potrivit datelor de pe Epex Spot, una dintre cele mai mari burse de energie din Europa.

În paralel, în jurul orei 9:10 a.m., la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință în Europa, cotațiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare erau în scădere cu 5,3%, până la 26,93 euro pentru un Megawatt-oră.

Acest declin vine în pofida faptului că tensiunile din Orientul Mijlociu sunt în continuare la un nivel ridicat, un factor care a declanşat o creştere a cotațiilor la gaze în luna octombrie.

„Prețurile de referință la gaze naturale pe piața din Europa au scăzut semnificativ, în principal pentru că iarna aceasta a fost, pe ansamblu, mai blândă decât este normal. Europa ar trebui să treacă de iarnă cu suficiente gaze în depozite”, susțin analiştii pe energie de la Citigroup Inc., Anthony Yuen şi Maggie Xueting Lin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *